Oblačno
14°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Päť vrážd a ukradnuté milióny. Hrobár mafie dostal opäť doživotie
Zdielať na

Päť vrážd a ukradnuté milióny. Hrobár mafie dostal opäť doživotie

BRATISLAVA / Senát Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) odsúdil v piatok 23. novembra Lehela Horvátha, označovaného za "hrobára" zločineckej skupiny dunajskostredského gangu sátorovcov, na doživotný úhrnný trest odňatia slobody.

​Jeho pozemok slúžil mafii ako ilegálny cintorín. Obete brutálnych vrážd zakopával bagrom. V novembri v roku 2021 si od Špecializovaného trestného súdu vypočul, že zvyšok života strávi za mrežami. Najvyšší súd ale rozsudok zrušil a všetko vrátil späť na začiatok.

Obhajoba tvrdí, že doživotie si Horváth nezaslúži, lebo práve on prelomil mlčanie. "Benefity by sme mu asi mali dať. Umožnil informácie o tej najväčšej zločineckej organizovanej skupine, ktorá mala absolútne prepojenie na špičky politiky a polície a nikto si s ňou nevedel poradiť začal spolupracovať," tvrdil obhajca Peter Schmidl.

Začal sa tak kolotoč pojednávaní. Horváth sa takmer pred každým sťažoval na svoj zlý zdravotný stav. Sťažoval sa na bolesti chrbta, cukrovku či vysoký tlak. Denne vraj užíva 15 tabletiek od bolesti. Práve z týchto dôvodov žiadal aby sa nepojednávalo a súd bol odročený. Svedkov sa nič nepýtal a počas výsluchov ležal na lavici.

Po záverečných rečiach v piatok 23. februára padol rozsudok. Senát Horváthovi vymeral opäť doživotie. Horvátha odsúdili za ukradnutie 45 miliónov korún z bankového sejfu a päť vrážd vrátane bosa skupiny Ľajoša Sátora, ktorého strelil do hlavy. Pomáhal aj s telami zavraždených bielych koní, ktoré zakopal bagrom.

Najkrutejšie skončil Lehelov kamarát Andor Reisz - pravá ruka Sátora. "Neviem o tom, že by niekto vykosťoval na trojnožke telo a mlel ho v mlynčeku. Išlo naozaj o obzvlášť závažný a brutálny spôsob páchania a najmä nakladania s telom poškodeného Raisza. Naozaj, ako povedala sudkyňa, to už je zverstvo," uviedol prokurátor ÚŠP.

Rozsudok v tejto kauze nie je právoplatný. Lehel Horváth sa voči nemu odvolal a posledné slovo bude mať Najvyšší súd.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy