Oblačno
14°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Brutálna vražda dvoch starčekov. Prípad sa po 15 rokoch vrátil pred súd
Zdielať na

Brutálna vražda dvoch starčekov. Prípad sa po 15 rokoch vrátil pred súd

VINOSADY / Brutálna vražda starčekov vo Vinosadoch opäť ožíva. Kauza otriasla celým Slovenskom a nie je ani po takmer 15 rokoch definitívne uzavretá. Lupiči vtedy vtrhli seniorom do domu a ubili ich na smrť. Zázrakom prežila len 80-ročná žena, ktorú dobodali nožom. Z beštiálneho vyčíňania pred rokmi obžalovali dvoch mužov. Jedného právoplatne oslobodili a druhý tvrdí, že s kauzou nemá nič spoločné.

Obeťami brutálnej vraždy vo Vinosadoch sa v roku 2010 stali dvaja starčekovia. Paul (99) a jeho 83-ročný kamarát Ján. Na Slovensko sa vrátili z Ameriky, aby tu v kľude dožili. Dvaja muži im vtedy vtrhli do domu, aby im ukradli celoživotné úspory. Pri prepade ich dobodali a ubili na smrť. Zázrakom prežila len 80-ročná pani Ružena, ktorú bodli 5 krát do chrbta a dvakrát do hrude.

​​Z vraždy obžalovali v roku 2011 dvoch kamarátov. Vtedy 17-ročného Lukáša a 19-ročného Máriusa. Lukáša pred pár rokmi v tejto kauze definitívne oslobodili. Márius dostal 20 rokov väzenia. "S jedným trestom sme spokojní s druhým nie," povedala rodina starčekov. Márius sa proti rozsudku odvolal a Krajský súd pre viacero pochybení vrátil vec späť na prvý stupeň. "Skutoční páchatelia behajú po slobode, skutočných páchateľov videla sama poškodená. Jasne sa vyjadrila, že akí to majú byť útočníci, boli urobené identifikácie ľudí s tým, že mňa nespoznala a ani bývalého spoluobžalovaného," uviedol obžalovaný Márius Mraz.

"Ideme od začiatku pretože obžalovaný nesúhlasil so zmenou senátu takže pojednáva sa vec od začiatku. Vykonáva sa teda dokazovanie," uviedol sudca Branislav Harabin. "Konanie voči mne trvá už 14 rokov stým, že ústavný súd mi už priznal nález a odškodnenie za prieťahy v konaní," dodal Mraz.

​Po rokoch sa teda v kauze začína od znova. Vypovedali už viacerí ľudia. Vrátane kedysi utajovaného svedka. Ide o muža, ktorý bol s Máriusom v jednej cele a dvojicu usvedčoval. Teraz výpoveď zmenil. "Vypovedal, že ho policajti mali inštruovať priamo vo väznici, ktorý bol pred tým utajený," priblížil Mraz.

Pred súd bol predvolaný aj ďalší svedok. Odmietol vypovedať, no ide o muža, ktorý kedysi tvrdil, že dvojicu viezol v osudný večer k domu starčekov. Potom keď mu nastúpili do auta malo dôjsť medzi Lukášom a Máriusom k hádke, pretože im mal nebohý z hlavy strhnúť kuklu a preto ich museli umlčať. Obžalovaný ale tvrdí, že v čase vraždy spal doma v posteli.

"Prešiel som detektorom lži. A nemám problém sa postaviť pred hocijaký polygraf na svete nie len na Slovensku. S týmto prípadom nemám nič spoločné. Pani Ďurčová, ktorá bola obeťou tohto skutku jasne povedala, že páchatelia boli tmavší, mali spevavý prízvuk, boli od 30 do 40 rokov. S tým, že útočníkom videla do tváre," dodal Mraz. Prokurátor sa v tomto štádiu nechcel k prípadu vyjadriť. Pojednávanie v tejto starej vražde má pokračovať 30.4. a vypovedať má 5 svedkov. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy