Skoro jasno
26°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Smutný príbeh šiestich šteniatok. Našli ich vyhodené neďaleko Váhu
Zdielať na

Smutný príbeh šiestich šteniatok. Našli ich vyhodené neďaleko Váhu

ŠAĽA / V útulkoch sa neraz stretávajú s tým, že ľudia nahlasujú nález psíkov, aj keď sú ich vlastné. 6 šteniatok zrejme podobne dopadlo v Šali. Telefonát od ženy, že ich našla, vystriedal hluchý telefón. Našťastie ich na druhý deň našiel človek, ktorému ich osud nebol ľahostajný. Vyhodené šteniatka sa tak dostali do šalianskeho občianskeho združenia Zatúlané psíky.

Šiestich trojmesačných šteniatok sa chcel niekto zbaviť tak, že ich vyhodil na samotu, do lesíka, pri poli. "Pani volala, že našla 6 šteniatok v Šali pri Váhu, čo už hneď sa kolegyni nezdalo. Čo je zvláštne, chcela od nej fotky a pani sa vyhovárala, že nepošle," vysvetlila situáciu Linda Mišková z občianskeho združenia. Neskôr už nezdvíhala telefón. 

Na druhý deň, presne 6 šteniatok, ale už nie pri Váhu, objavil okoloidúci cyklista. "V kríkoch, pri strome, štekali tam, tak nám hneď volal. Išli sme sa pozrieť so synom. Bolo tam 6 krásnych šteniatok vyplašených, uštekaných, tak sme ich postupne odchytili," povedala Slávka Špendlová zo združenia. "Pršalo, boli tam celú noc, tam sa chúlili. Zomreli by od hladu a od smädu, alebo by ich niečo zabilo, boli na takom mieste, kde bežný človek ich nenájde," opísala podmienky, v ktorých šteniatka museli prežiť Linda. "Títo boli vyhladovaní tak, že až sa bili medzi sebou, keď jedli, dokonca podarilo sa nám ich odchytiť, aj vďaka tomu, že som zobrala z domu konzervu a granuľky, takí boli plachí," doplnila Slávka. 

V Šalianskom útulku za február prichýlili už viac ako 40 nechcených šteniat. Všetky musia do dočasnej starostlivosti. V útulku ich môžu ohroziť dospelí psi s vírusmi, ktoré môžu byť pre šteňatá smrteľné. "Po celom okrese, nosia nám psov, my chodíme odchytávať, úplne odvšadiaľ, aj z východu sme tu už mali psov," priznala Markéta Csizmadiová zo združenia Zatúlané psíky.

Šteniatka prejdú karanténou, budú odblšené, odčervené, zaočkované a budú sa im hľadať dočasné opatery, kde sa lepšie socializujú. "Zvykajú si na ľudský kontakt bez bitky, zisťujú, že existuje aj iný svet, v akom asi žili," reagovala Slávka. Stačilo by, ak by majiteľ nechcených šteniat požiadal útulok o riešenie. "Pošlú nám fotky, začneme inzerovať a skôr sa umiestnia, ako ťahať ich do útulku, pre šteniatka to nie je moc dobré," vysvetlila Slávka. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy