Jasno
23°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Začal sa súdny proces Norberta Bödöra v kauze Valčeky
Zdielať na

Začal sa súdny proces Norberta Bödöra v kauze Valčeky

PEZINOK / Po Dobytkárovi a Očistci sa na druhý pokus v pondelok 19. februára podarilo začať súdny proces v tretej kauze Norberta Bödöra s názvom Valčeky. Podľa obžaloby podplatil sumou 50-tisíc eur bývalého elitného vyšetrovateľa Mariana Kučerku. Malo to slúžiť na vybavenie nečinnosti trestného stíhania v kauze Štefana Žigu - synovca Petra Žigu.

​Podľa obžaloby podplatil sumou 50-tisic eur bývalého elitného vyšetrovateľa Mariána Kučerku. Práve u neho mal obžalovaný vybaviť nečinnosť trestného stíhania v kauze Štefana Žigu, synovca Petra Žigu. Na dnešné pojednávanie sa okrem obžalovaného Bödöra dostavili aj ďalší svedkovia a to bývalý šéf finančnej jednotky NAKA Bernard Slobodnik, podnikateľ Peter Petrov prezývaný Tiger, ďalej exminister Peter Žiga ako aj jeho príbuzný.

V úvode pojednávania obžalovaný Bödör odmietol s prokurátorom uzavrieť dohodu o vine a treste. Pred sudkyňou uviedol, že je nevinný. Po prečítaní obžaloby sa k slovu dostal svedok Bernard Slobodník. Ide o bývalého šéfa protikorupčnej jednotky Národnej kriminálnej agentúry. Slobodník potvrdil, že prijal od obžalovaného Bödöra 50-tisíc eur za to, aby nebol vyšetrovaný synovec ex-ministra Žigu.

​Slobodník postupoval na základe pokynov Tibora Gašpara

Zo spomínanej sumy odovzdal polovicu vtedajšiemu vyšetrovateľovi Mariánovi Kučerkovi, ktorý mal mať kauzu Valčeky na starosti. Slobodník ďalej uviedol, že postupoval na základe pokynov vtedajšieho prezidenta Tibora Gašpara. "K veci budem možno musieť ešte raz vypovedať. Nemôžem sa k ničomu zatiaľ vyjadriť. Dnes som hovoril len pravdu ako stále budem až do konca," povedal svedok Bernard Slobodník. "Dokazovanie stále prebieha, takže nebudem zatiaľ hodnotiť vykonané dôkazy. Vidíme tam viaceré rozpory a nelogickosti na, ktoré sme upozornili," ozrejmil Marek Para, obhajca Norberta Bödöra.

Následne pokračoval výsluch ďalšieho svedka, ktorým je Peter Petrov, prezývaný Tiger. Ide o osobu známeho podnikateľa, ktorý figuruje vo viacerých kauzách. Petrov pred sudkyňou uviedol, že obžalovaného Bödöra vôbec nepozná. Zároveň dodal, že bol ale svedkom stretnutia, na ktorom bol Slobodník a bývalý vyšetrovateľ Kučerka.

Na stretnutí sa spomínalo, že nesmie byť vznesené obvinenie Štefanovi Žigovi. "Pán Slobodník ma žiadal pred jeho výsluchom na UŠP, či ma môže požiadať, aby som vypovedal o niektorých skutočnostiach, o ktorých mám vedomosť z rozprávania. Avšak tieto informácie mám len z rozprávania pána Slobodníka,"  opísal svedok Peter Petrov. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy