Oblačno
25°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Mal šťastie v nešťastí? Poliak sa rútil 300 metrov do žľabu
Zdielať na

Mal šťastie v nešťastí? Poliak sa rútil 300 metrov do žľabu

CHOPOK/ NÍZKE TATRY / Obrovské šťastie mal Poliak, ktorý sa počas fotografovania na Chopku pošmykol a spadol do žľabu. Ako viacerí nerešpektoval zábrany. Podľa horských záchranárov sa za nimi nachádza životu nebezpečný terén. Ľudia však stále nepochopiteľne riskujú.

Na vrchole Chopku sa denne odfotia stovky ľudí. Pre lepší záber neváhajú prekračovať bezpečnostné zábrany. Bol to aj prípad 29-ročného snowboardistu z Poľska. Vystúpil z lanovky a namieril si to priamo k okraju žľabu.

"Tiež sa snažil odfotiť, išiel ďalej do strmšieho terénu. Tam sa mu šmyklo, prepadol dole, 300 metrov nekontrolovane padal. Mal naozaj všetkých anjelov pri sebe, bol iba doudieraný. Dolnú končatinu mal poranenú a bol pri vedomí," povedal záchranár Horskej záchrannej služby Jasná Jaromír Holuša. 

Svedkovia pádu privolali na pomoc horských záchranárov. Tí k zranenému mužovi nalyžovali, ošetrili ho, zateplili a privolali na pomoc vrtuľník. Leteckí záchranári ho následne transportovali do nemocnice v Liptovskom Mikuláši. "Ten terén za tými vlajkami, je naozaj životunebezpečný, je to freeridová zóna. Tí ľudia to samozrejme nerešpektujú, lebo sa to dá veľmi ľahko prekročiť," vysvetlil Holuša.

Niektorí návštevníci ohrozujú aj deti

Varovanie, vstup na vlastné riziko znamená okrem iného aj to, že ak sa vám tu niečo stane, a nemáte vlastné pripoistenie, náklady na záchrannú akciu budete platiť zo svojho. Ako sme sa však presvedčili, približne polovica návštevníkov to vôbec neberie na vedomie. Lano prekračovali a dokonca cezeň prenášali aj malé deti.

Druhá polovica návštevníkov sa správala zodpovedne. "Samozrejme, nejdem za zábranu, to je logické a keďže som učiteľ, aj so študentmi, keď sme sa fotili, tak pred zábranou. Myslím si, že o ten jeden, dva kroky navyše to nestojí, aby sme náhodou spadli dole," povedal opýtaný turista.

Pre fotografovanie pritom Chopok ponúka množstvo zaujímavých a najmä bezpečných možností. Na streche Rotundy nájdete okrem dych berúcich výhľadov aj trojhlavého draka. Chodiť pre lepší záber na okraj žľabu a riskovať tak zranenie, podľa horských záchranárov určite nemá význam.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy