Oblačno
13°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Ukrajinského chlapca týral vlastný otec. Mladík prežíval peklo
Zdielať na

Ukrajinského chlapca týral vlastný otec. Mladík prežíval peklo

ŽILINA / Chlapca (13) mal týrať jeho vlastný otec. Po rozvode prišiel Ukrajinec na Slovensko aj so synom, jeho exmanželka zostala s dcérou na Ukrajine. Školák napriek bitkám a vyhrážkam svojho otca neprezradil, len ticho trpel.

Modriny na tele aj na duši spôsobil otec vlastnému synovi. Dmitro (38) sa mal starať o 13-ročného Yaroslava namiesto lásky ho však zahŕňal dennodennými bitkami. "Toto sú veľmi silné traumatické situácie ktoré poznačia samotný detský mozog," opísal neuropsychológ Robert Krause. 

Zranenia na tele bezbranného dieťaťa si všimli spolužiaci z futbalového krúžku upozornili trénera, ten políciu. "Občan Ukrajiny bol pre podozrenie z trestného činu týrania zadržaný na základe operatívnych informácií," informovala Gabriela Kremeňová, hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru Žilina.

Dmitro skončil v policajnej cele. "Vyšetrovateľ obvinil muža z týrania blízkej osoby. Spracoval podnet na vzatie do väzby," dodala Kremeňová. Pred sudcom sa otec kajal, plakal, tvrdil že syna vychovával iba tvrdo, tak ako jeho samého vychovával jeho otec. "Legitimizovať násilie nie je cesta," dodal Krause. Podľa obžaloby sa chlapcovi vyhrážal zabitím, šklbal ho za vlasy, mlátil, kopal. Toto všetko jeho syn ticho znášal.

Chlapec si môže niesť doživotnú traumu

"Obete násilia nemajú tendenciu verbalizovať to, čo sa im v živote odohráva vnímajú to buď ako normu, že zaslúžil som si je to niečo normálne, čo rodič robí, ale často to vnímajú ako vlastné zlyhanie," dodal Krause. Kým 13-ročný chlapec skončil v krízovom centre jeho otec si na rozsudok počká za mrežami. "Obvinený Dmitro bol vzatý do väzby aby nepokračoval vo svojom konaní," uviedol Martin Kokles, hovorca Krajskej prokuratúry v Žiline.

Len vďaka všímavosti spoluhráčov sa 13-ročný chlapec dostal do bezpečia, azda ho to čo prežil, do budúcna nepoznačí. "Môže dôjsť k rôznym kompenzačným mechanizmom napríklad v budúcnosti bude mať tendenciu robiť to, čoho on sám bol svedkom, čo na ňom bolo páchané, preto je veľmi dôležité, aby aj samotné deti mali možnosť vyhľadať odbornú pomoc," doplnil Krause. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy