Jasno
13°
Bratislava
Viktória
10.5.2024
Čakal nový dom, prišiel podvod. Muž zaplatil páchateľovi 31-tisíc eur
Zdielať na

Čakal nový dom, prišiel podvod. Muž zaplatil páchateľovi 31-tisíc eur

HUMENNÉ / Za dom na vidieku zaplatil viac ako 30-tisíc eur, no nemá ani ten, a ani peniaze. Muž, ktorý nehnuteľnosť predával síce vystupoval ako jej majiteľ, ale dostal sa k nej dosť problémovým spôsobom. Kupujúci o tom nemal ani potuchy, a tak má dnes celý prípad v rukách policajný vyšetrovateľ. Na stole sudcu leží aj žaloba.

Policajti už v tomto prípade začali aj trestné stíhanie, a to vo veci trestného činu podvodu. Išlo o kúpu domu v jednej z obcí neďaleko Humenného. Muž, ktorý dom predával, vystupoval zároveň ako jeho majiteľ. Samotný predaj a aj uzatvorenie kúpnej zmluvy sprostredkovala súkromná osoba. "Predmetom bol predaj rodinného domu za sumu 31-tisíc eur," spresnila hovorkyňa KR PZ Prešov Jana Ligdayová. 

Dostal sa k nehnuteľnosti podvodným spôsobom?

Kupujúci zaplatil a zároveň na katastri došlo k prevodu vlastníckych práv. Napriek tomu však dom nemá a o peniaze prišiel. "Kupujúci zistil, že predchádzajúci vlastník domu poprel tento predaj a podal žalobu na súd," priblížila hovorkyňa. 

Dôvodom je problémové nadobudnutie domu zo strany predchádzajúceho majiteľa. Všetko nasvedčuje tomu, že sa k nehnuteľnosti dostal podvodným spôsobom. Skúsená realitná maklérka vysvetľuje, že tieto problémy by nemuseli nastať, ak by sa obchod dial pod dohľadom odborníka.

Páchateľovi hrozí pobyt za mrežami

"Pri každom prevode nehnuteľnosti skúmame aj titul nadobudnutia, ten je rozhodujúci. Ak zistíme, že predávajúci sa stal majiteľom nehnuteľnosti len vo veľmi krátkom čase, skúmame, prečo nastáva predaj. Určite by sme oslovili aj predchádzajúcich vlastníkov nehnuteľnosti - prečo sa nehnuteľnosť predáva, kto boli predchádzajúci vlastníci a možno by k samotnému predaju ani nedošlo," popísala realitná maklérka Alena Holotová. 

Páchateľovi v prípade preukázania viny hrozí podľa zákona trest odňatia slobody na tri až desať rokov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy