Jasno
35°
Bratislava
Božena
27.7.2024
Katastrofálny stav ciest pod Tatrami: Šoféri bojujú podpismi
Zdielať na

Katastrofálny stav ciest pod Tatrami: Šoféri bojujú podpismi

OKRES POPRAD / Štyri podtatranské obce sa spojili a organizujú petičnú akciu. Chcú upozorniť na veľmi zlý stav cesty medzi Popradom a Hozelcom. Ide o hlavný ťah na Spišskú Novú Ves, ktorým denne prechádzajú tisíce áut.

​"Vieme štatisticky dokázať, že je to v priemere cez 12-tisíc áut denne," uviedol starosta Hozelca Jozef Pavligovský. Vodiči, ktorí denne prechádzajú úsekom Poprad - Hozelec a ďalej na Spišskú Novú Ves by už mohli napísať knihu o tom, ako netrafiť výtlk.

Lenže niekedy je nemožné sa im vyhnúť. Starosta už tri roky upozorňuje kompetentných na alarmujúci stav vozovky. Tá bola kompletne zrekonštruovaná ešte v 90. rokoch. Odvtedy išlo len o kozmetické úpravy.  "Výtlky, ktoré sa opakovane objavujú na vozovke, najmä pri častejších teplotných zmenách priebežne operatívne odstraňujeme," tvrdí hovorkyňa Slovenskej správy ciest Jana Lukáčová. 

Podľa starostu to nemá zmysel

"Nie je riešením diery zasypať, ale potrebujeme celkovú rekonštrukciu cesty," povedal.  Nejde už len o pohodlnosť cesty, ale aj o bezpečnosť posádok áut. Keďže ide o životy nevinných, rozhodol sa zorganizovať petíciu.

Myslel si, že na to ostane sám, no prekvapil ho záujem aj okolitých obcí.  K petícii sa pridali aj starostovia Šváboviec, Hôrky i Gánoviec. "Je prakticky jedinou prístupovou cestou aj do našej obce, takže nie je o čom. Tento stav zažívame na dennom poriadku," tvrdí starosta Gánoviec Michal Materný.

Nespokojných vodičov pribúda

Petičný hárok je pripravený na obecných úradoch. Starostovia dúfajú v ochotu úrad problém, čo najskôr vyriešiť. Slovenská správa ciest uznala, že úsek je v nevyhovujúcom stave. Preto ho zaradila do takzvaného Zásobníka veľkoplošných opráv už na tento rok.

Dátum začiatku rekonštrukcie zatiaľ nie je známy. SSC uviedla, že najprv musí prebehnúť verejné obstarávanie a alokácia financií. "Sme v podtatranskom regióne, tie cesty sa pravidelne solia. Aj tie poveternostné podmienky sú extrémnejšie ako v iných častiach Slovenska. Myslím, že aj na to by mala SSC prihliadať," myslí si Materný.

Vodiči nás upozornili aj na katastrofálny stav vozovky medzi Lučivnou a Mengusovcami. Tu sa ale opravuje most a dopravu riadi semafor. Kedy by sa opravy mali začať zatiaľ známe nie je.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy