Jasno
17°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Úplatky na colnici: Obvineniu čelia traja pracovníci
Zdielať na

Úplatky na colnici: Obvineniu čelia traja pracovníci

BRATISLAVA / Trojicu mužov, ktorí pracovali na colnom úrade v Galante vinia zo zneužitia právomoci verejného činiteľa. Ich šéf má mať navyše na svedomí aj korupciu. Prípadom sa zaoberá inšpekcia ministerstva vnútra.

Korupciu a zneužitie právomoci verejného činiteľa majú mať na svedomí na Colnom úrade v Galante vedúci pobočky, vedúci smeny aj radový pracovník.
Polícia ich zadržala koncom januára tohto roka a na prípade pracovala spolu so Sekciou inšpekcie a vnútornej kontroly Finančnej správy. "Podľa informácií vyšetrovateľa mal jeden z colníkov zobrať úplatok za to, že vybaví, aby dovezený tovar nemusel prejsť riadnou colnou kontrolou," informovala hovorkyňa ÚIS Andrea Dobiášová.

Podľa zistení TV JOJ sa do voľného obehu malo dostať auto a motorka, ktoré boli privezené zo zahraničia. Za každé vozidlo mal tak 47-ročný muž, ktorý pracoval v galantskej colnici ako vedúci pobočky, dostať 100 eur. Kryť ho mali vedúci smeny aj radový colník. "Tí sú zase obvinení preto, pretože práveže túto riadnu kontrolu nevykonali tak, aby si skontrolovali skutočný stav dovezeného tovaru," priblížila Dobiášová.

Keby sa tento prípad neodhalil, majiteľ obidvoch vozidiel si tak mohol skrátiť clo a DPH. Škoda pre štát by sa tak vyčíslila na viac ako 10-tisíc eur. "Príslušníci finančnej správy boli postavení mimo službu, jeden požiadal o uvoľnenie zo služobného pomeru," uviedla Drahomíra Adamčíková z komunikačného oddelenia Finančnej správy SR.

Podľa našich informácií dobrovoľne opustil úrad práve 47-ročný colník, ktorý mal brať úplatky. "K prípadu sa nebudeme bližšie vyjadrovať," uviedla Adamčíková. Príslušníkovi finančnej správy hrozí v prípade dokázania viny za prijímanie úplatku až 12-ročný pobyt za mrežami. Jeho podriadení za zneužitie právomoci verejného činiteľa môžu dostať maximálne 5. Všetci muži sú však stíhaní na slobode.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy