Polojasno
12°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Množstvo výtlkov a rozbitých áut. Tejto ceste sa radšej vyhnite
Zdielať na

Množstvo výtlkov a rozbitých áut. Tejto ceste sa radšej vyhnite

NÁMESTOVO / Prechádzať Oravou v okrese Námestovo je ako jazdiť po tankodrome. Pritom ide o medzinárodné, veľmi frekventované cesty, ktoré sú zároveň jedny z hlavných tepien do Poľska. Keďže okresom nevedie diaľnica, rýchlostná cesta či železnica, sú odkázané len na na tieto cesty.

"Tých výtlkov je tam kvantum a každú hodinu nám pribúda kvantum práce, do hodiny niekedy aj 8 áut," priblížil Ľuboš Smolár, odťahová služba Novoť. Nie je sa čo čudovať, že na takýchto cestách sa autá poškodia. Medzinárodnou cestou z Námestova do Poľska prechádzajú vodiči slimačím tempom, inak by si rozbili autá.

Výtlky sú aj smerom zo Zákamenného na Rabču. "Orava je dlhodobo zanedbávaná. Behom jednej hodiny malo škodu na motorovom vozidle až 6 motoristov," uviedol Igor Janckulík, poslanec NR SR. "Okresný dopravný inšpektorát Okresného riaditeľstva PZ v Dolnom Kubíne eviduje 6 škodových udalostí v súvislosti s poškodením cesty v obci Zákamenné," informovala Gabriela Kremeňová, hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Žiline.

Medzi poškodenými autami bolo aj auto s bratislavským EČV. Vodič musel nechať poškodené auto na Orave. "V prípade takejto udalosti je potrebné zavolať políciu," zdôraznila Kremeňová. Starostovia majú s výtlkmi bohaté skúsenosti. "Volal mi pán zo Sihelného, že nemôže prísť na dohodnuté stretnutie, lebo si roztrhal obe gumy a volal si odťahovku," opísal Peter Klimčík, starosta Zákamenného. "Kolesá väčšinou prerazia na dvoch stranách, takže treba dve pneumatiky, tým pádom treba ísť do pneuservisu," vysvetlil Smolár.

Avšak aspoň na jednom úseku by to malo byť o pár mesiacov lepšie. Cestári zatiaľ najväčšie výtlky zasypávajú a označia značkou. "Úseky cesty Babín - Ťapešovo a Zubrohlava - Rabča sme zaradili do plánu veľkoplošných opráv pre rok 2024. V tomto úseku sa položí nový súvislý asfaltový koberec po celej šírke," informoval Martin Guzi hovorca SSC.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy