Skoro jasno
14°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Horskí záchranári využívajú drony na záchranu života
Zdielať na

Horskí záchranári využívajú drony na záchranu života

JASNÁ / Horskí záchranári z Jasnej neodporúčajú lyžiarom a snowboardistom pohyb vo freeridových zónach pod Chopkom. V priebehu 24 hodín odtiaľ dostali tri tiesňové volania. Pri hľadaní uviaznutého lyžiara využili aj dron.

Išlo o prvú záchrannú akciu tohtoročnej zimnej sezóny, pri ktorej horskí záchranári v Nízkych Tatrách využili aj dron. Premiéru mal aj nedávno vyškolený dronista horskej záchrannej služby Juraj Slovík. S dronom hľadal lyžiara, ktorý sa v žľabe dostal na skalnatý výbežok a netrúfol si sám pokračovať ďalej. "Nevedel presne lokalizovať svoju polohu, zlyhala aj lokalizácia pomocou GPS. Naleteli sme nad Derešský kotol, kde sa nám podarilo lokalizovať uviaznutého lyžiara," informoval Juraj Slovík, záchranár HZS Jasná.

​Záchranári ho zaistili lanom a pomaly spustili do Derešského kotla. Pri pátraní po nezvestných či zranených osobách ide mnohokrát o každú minútu. Prehľadávanie krajiny z vtáčej perspektívy tak otvára záchranárom nové možnosti. "Znižuje to aj riziko záchranára, pretože ak by bolo nejaké veľké lavínové nebezpečenstvo, nepotrebujeme toľko ľudí hnať do terénu," priblížil Slovík.

Prvé drony začala horská služba používať v roku 2019. Momentálne ich majú záchranári na celom Slovensku 10. Lietať s nimi môže 19 zaškolených pilotov. "Tie väčšie verzie dronov vedia zobrať nejakú záťaž, niečo na štýl cargodelivery, nevyhnutné vybavenie pre toho dotyčného. V zahraničí už takto boli priamo zachránené osoby," uviedol Slovík.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy