Jasno
22°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Noví spolužiaci? V areáli základnej školy sa objavili líšky
Zdielať na

Noví spolužiaci? V areáli základnej školy sa objavili líšky

SPIŠSKÁ NOVÁ VES / Dve líšky vystrašili zamestnancov základnej školy v Spišskej Novej Vsi. Potulovali sa medzi školskými pavilónmi v čase, keď tam boli aj žiaci. Odborník poukazuje na to, že líška sama o sebe nie je nebezpečná, no stále je to iba zviera a v prípade zlých okolností môže aj zaútočiť.

Toto nie je prvá návšteva divých zvierat v tejto škole. V minulom roku sa im tu objavila jedná líška, teraz prišli rovno dve. Škola sa nachádza blízko centra Spišskej Novej Vsi. V širokom okolí nie je žiaden les či pole. Dopoludnia sa prechádzali v areáli. Pred obedom sa už jedna z dvojice vyhrievala na školskom ihrisku

Riaditeľka školy nečakala, čo sa bude diať. Okamžite sa pustila do riešenia tejto situácie, keďže sa deti bežne počas vyučovania pohybujú po školskom dvore. "Samozrejme, že sme sa zľakli, lebo máme zodpovednosť za deti, zamestnancov aj rodičov. Kontaktovali sme mestskú políciu, aby nám poradila. Deti sú cez veľkú prestávku vonku. Aj počas prestávok sa presúvajú z pavilónu do pavilónu," priblížila riaditeľka Tatiana Višňovská.

Nehrozí, že by sa zvieratá dostali do objektov školy. Tie sa podľa riaditeľky zamykajú. Odborníka výskyt týchto divých zvierat v centre mesta neprekvapil. "Za hranicami mesta ju naháňajú poľovníci, tak tu v meste má veľmi dobre útočište. To, že ju vidíme cez deň, môže to súvisieť aj s nedostatkom potravy," vysvetlil Milan Barlog, zoológ Správy Národného parku Slovenský raj.

Podľa zoológa sa besnoty báť nemusíme. Tá nebola na Spiši zaznamenaná už dlhé roky. "Vždy je dôležitá opatrnosť. Nenechať deti, aby sa s ňou nebodaj hrali, vždy je to zviera. Aj tá líška má nejaké pudy. môže ku nej človek pristupovať s tým najlepším úmyslom, ona sa môže brániť," zdôraznil Barlog.

Na rade je odchyt tejto dvojice. Mestská polícia v tomto ale nemá žiadne kompetencie, vykonať ho môžu poľovníci. "Bude sa vykonávať forma lovu odchytom. Vzhľadom na to, že sa jedná o intravilán, nie je možná iná forma lovu," uviedol Ľubomír Chroust, náčelník Mestskej polície v Spišskej Novej Vsi.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy