Skoro jasno
15°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Odhalili úkryt bývalého šéfa SIS Petra Gašparoviča
Zdielať na

Odhalili úkryt bývalého šéfa SIS Petra Gašparoviča

BRATISLAVA / SARAJEVO / Bývalý šéf SIS sa podľa našich informácií nachádza v Bosne a Hercegovine. Odhalil ho Interpol cez roamingové dáta prostredníctvom jeho telefónneho čísla ešte koncom novembra roku 2023, keď prekročil bosnianske hranice. Zámerne sa vyhýba trestnému konaniu, ktoré sa voči nemu realizuje. Najvyšší súd vyhovel dovolaniu generálneho prokurátora a zrušil rozsudok z marca 2022, v ktorom bývalý šéf kontrarozviedky SIS Peter Gašparovič a expolicajt Ladislav Vičan, dostali miernejšie tresty za korupciu. Podľa sudcu išlo o porušenie zákona v prospech obžalovaných.

Peter Gašparovič je obvinený z prijímania úplatku, obvinený spolu s ním je aj Ladislav Vičan. Zadržaní boli na začiatku decembra 2020 počas akcie Judáš. 

Úrad špeciálnej prokuratúry podal dovolanie na Najvyšší súd SR, pretože nesúhlasí so zníženými trestami. Verejné zasadnutie prebehlo neúspešne už po štvrtý raz. Medzi obvinených patril aj bývalý policajný prezident Milan Lučanský. 

​Sudca zrušil príkaz na zatknutie. Bývalý šéf SIS v liste, ktorý napísal napísal, súhlasí, aby sa pojednávanie konalo v jeho neprítomnosti. Naposledy sa na pojednávaní zúčastnil iba Vičan, tento raz sa neukázal ani ten. Najvyšší súd uznal, že dovolanie Gašparoviča bolo prípustné a bolo podané oprávnenou osobou po vyčerpaní všetkých opravných prostriedkov.

Expolicajtom pomohlo požiadanie o azyl

Najvyšší súd odsúdil v roku 2022 Ladislava Vičana a Petra Gašparoviča za prečin nepriamej korupcie v spolupáchateľstve. Zmiernil tak prvostupňový rozsudok, ktorý ich uznal za vinných z prijímania úplatku. Z vyše 10-ročného trestu si tak odsedeli len niekoľko mesiacov. "Za trestné sa okrem samotného prijatia príplatku považuje už to, že oň páchateľ požiadal," upresnil sudca. Prokuratúra však nesúhlasila s právnou kvalifikáciou, a preto podala dovolanie.

"Tento skutok mal byť kvalifikovaný prísnejšie," reagoval prokurátor Aurel Pardubský. Nie je tak vylúčené, že Gašparovič a Vičan dostanú oveľa vyššie tresty. "Pokiaľ sa samozrejme nezmení trestný zákon," doplnil Pardubský. Korupčnú kauzu tak odznova bude riešiť Najvyšší súd. Či sa Peter Gašparovič vráti na Slovensko, aby bol v budúcnosti prítomný na pojednávaniach, jeho obhajca nevedel. "Nepotrebujeme spolu teraz osobne komunikovať, keďže sa budú riešiť vo veľkom rozsahu právne otázky," zneli slová Adriána Kuceka. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy