Zatiahnuté
17°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Obec vyhlásila mimoriadnu situáciu. Masa skál zavalila cestu
Zdielať na

Obec vyhlásila mimoriadnu situáciu. Masa skál zavalila cestu

HRIČOVSKÉ PODHRADIE / Po masívnom zosuve skál v Hričovskom Podhradí vyhlásili v obci mimoriadnu situáciu a zasadol aj krízový štáb. Pre tri rodinné domy je skalný masív naďalej hrozbou a v ohrození sa ocitli aj ďalšie dve susedné obce.

​Bolo jedenásť hodín predpoludním keď sa obrovská masa hornín zrútila na cestu. "To bol rachot až zatriaslo chalupu zať ležal na posteli a úplne ho otriaslo," opísala obyvateľka Hričovského Podhradia. 

Sutiny odpratali, zastávku na ktorej ráno čakávajú deti na autobus do školy presunuli, no riziko že skalný previs spadne je stále veľké. "Myslím si že áno, je to iba otázka času tam sú obrovské praskliny," uviedla obyvateľka obce. "Skala stále praská padajú z nej menšie skaly pod cestou sú rodinné domy, ktoré sú obývané, tak som mala strach, treba ochrániť ľudí preto som vyhlásila mimoriadny stav," informovala Jarmila Dobroňová, starostka Hričovského Podhradia. 

Jeden jazdný pruh uzavrú. Teraz je však najdôležitejšie stanovisko geológov. "Dajú posudok, či sa to bralo musí spevniť alebo stiahnuť dole," uviedla starostka Dobroňová. Pribudnúť by nateraz mali aspoň ochranné siete a betónové zátarasy.

Ak by sa na cestu zrútili ďalšie skaly dve obce by ostali odrezané od sveta. Do dedín by sa nedostali ani hasiči a ani záchranári. "Najhoršie je to, že ľudia sú odkázaní na nákupy v Hričove alebo v Bytči, lebo nemáme ani potraviny tá cesta je dôležitá pre nás. Nechcem si to ani predstaviť ak by ju uzavreli," uviedol Ján Masný, starosta obce Paština Závada.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy