Zatiahnuté, dažďové prehánky
11°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Vysoké Tatry majú na svedomí ďalšie životy: Zahynuli dvaja poľskí turisti
Zdielať na

Vysoké Tatry majú na svedomí ďalšie životy: Zahynuli dvaja poľskí turisti

VYSOKÉ TATRY / V oblasti Gerlachovského štítu včera zahynuli dvaja Poliaci. K tragickým pádom došlo nezávisle na sebe na rôznych miestach. Ich telá dostali dole až dnes dopoludnia naši záchranári spolu s kolegami z poľskej horskej služby.

​Vynikajúcu spoluprácu medzi našimi a poľskými horskými záchranármi potvrdila dnešná akcia. Letka Ministerstva vnútra pre počasie nemohla priletieť do Tatier. Bez váhania pomohli Poliaci. Smutnou iróniou je ale to, že spod Gerlachu viezli telá svojich krajanov. Jedného z Batizovskej, druhého z Velickej doliny. O oboch tragických pádoch sa horskí záchranári dozvedeli už včera 10. januára popoludní. Prvý oznam prijali okolo 15.00 h. "Bolo to od turistu, ktorý schádzal z Gerlachu a našiel už nehybné telo. Podľa popisu, ktorý nám poskytol bolo jasné, že pomôcť sa už nedalo," vysvetlil náčelník HZS Vysoké Tatry Miroslav Živčák. Transport po zemi by bol z Batizovskej próby veľmi nebezpečný, preto záchranári čakali na lepšie letové podmienky.

Nebol to jediný zásah, ktorý v ten deň horských záchranárov čakal

O 5 hodín neskôr prijalo operačné stredisko Horskej služby ďalší oznam o páde v oblasti Gerlachovského štítu. Tu bola ale veľká nádej, že muž mohol pád prežiť, preto záchranári po tme stúpali hore. Informáciu o tom, že sa niečo stalo, dostali od poľských kolegov, ktorých kontaktovala rodina, a taktiež od náhodného turistu. "Videl niekoho postupovať po zadnom hrebeni a po nejakom čase mu zmizol z pohľadu," dodal Živčák.

Až mrazivé je zistenie, že Poliak pred osudnou chvíľou naživo vysielal svoje zážitky. Dokonca ľudí varoval, aby na tie miesta, kde sa nachádzal on, nešli. Potom sa odmlčal, žiaľ, už navždy. Záchranári našli jeho telo okolo polnoci bez známok života vo Velickej doline. K tragický pádom došlo nezávisle od seba na rôznych miestach. Čo ale mali Poliaci spoločné bolo to, že sa na túry vybrali sami. Pravdepodobne sa tak nikdy nedozvieme, čo sa hore presne stalo. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy