Jasno
18°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Krádež účtov na sociálnych sieťach: Ani silné heslá niekedy nestačia
Zdielať na

Krádež účtov na sociálnych sieťach: Ani silné heslá niekedy nestačia

ŠAĽA, BRATISLAVA / Opatrnosti na internete nie je nikdy dosť. Presvedčila sa o tom aj pani Veronika, ktorá napriek tomu, že mala nastavené silné heslá, dočasne prišla o svoje účty na sociálnych sieťach. Podľa nej došlo k úniku dát zo známeho slovenského portálu. Ten sa však od situácie dištancuje. Pani Veronika nie je jediná, ktorej sa stalo niečo podobné.

"Bola by som rada, ak by toto už nik nemusel zažívať, pretože pre mňa to bola nočná mora troch dní, kedy som poriadne nespala a nič iné som nerobila, len menila heslá," opísala skúsenosť Veronika Zeiselová, poškodená.

S podvodmi na internete sa priam roztrhlo vrece. K tým najčastejším patrí krádež účtov na sociálnych sieťach. Pani Veronika patrí k pokročilým používateľom internetu, živí ju spravovanie sociálnych sietí viacerých festivalov. Napriek tomu sa jej počas sviatkov niekto nabúral do účtov. "Večer okolo 8. hodiny som sa pokúsila prihlásiť na Facebook a zrazu mi to nešlo," dodala Veronika.

Pani Veronika nespanikárila, naopak rozhodla sa konať. "Oficiálne som nahlásila účet Facebooku ako hacknutý. Podarilo sa mi odstrániť prepojenie azetového účtu k tomu Facebooku," opísala postup.

Veronika sa snažila na sociálnych sieťach varovať aj ľudí mimo svojej sociálnej bubliny. Prekvapilo ju, že podobnú skúsenosť zažili nedávno viacerí a spája ich jediné. "Jediný spoločný znak medzi nami je, že všetci používame mailové konto na Azete," pokračuje.

"Všetky heslá v našej službe sú zahešované a používame len takto zahešované heslá. Práve preto môžeme únik z databázy vylúčiť," uviedol senior PR manažér Azet.sk Peter Porubský. "Keď som kontaktovala podporu Azet, tak oni mi povedali, že mám škodlivý kód a neviem aké vírusy, čo teda na 100 percent vylučujem, pretože som sa prihlasovala na zariadeniach, ktoré sú určite bezpečné." vysvetlila.

Rizikové je aj opakovanie rovnakých prístupových údajov

Peter Porubský vidí problém inde. "Čo sa bohužiaľ deje je, že používatelia často používajú rovnaké heslo a login do menej zabezpečených služieb, čo už bohužiaľ my nevieme ovplyvniť," povedal. To nebol prípad pani Veroniky, ktorá mala v každom účte nastavené iné heslo.

Podobnú skúsenosť s krádežou účtu mala aj známa fitnesska Adela Ondrejovičová: "Asi pred týždňom mi niekto ukradol Facebook." Páchateľ sa snažil jej účet prelomiť dlhšie. "Možno každé dve hodiny sa mi niekto snažil dostať na účet a ukazovalo miesto Petržalka," tvrdí

Pracovný Instagram pani Adele neukradli. Ten mala prelinkovaný na mamu a kamaráta. Jej súkromný účet páchateľ prelomil. Kým si pani Adela založila nový účet a ďalej nemilú situáciu neriešila, pani Veronika bola iniciatívnejšia. Podala trestné oznámenie na neznámeho páchateľa. Polícia ju ale najprv nebrala vážne. "Polícia najprv ma tam polhodinu zvŕtala a vysmievala, že sa mi žiaden trestný čin nestal, lebo taký trestný čin ani neexistuje," povedala.

Nenechala sa odradiť

Veronika príslušníkov polície upozornila, že predsa len taký zákon existuje. Konkrétne v zákone 300 z roku 2005, paragraf 247 sa píše, že pri neoprávnenom preniknutí do počítača hrozia páchateľovi až dva roky väzenia. "Potom prešli k tomu, že sa mi vlastne nestala žiadna škoda, tak čo riešim. Tak som im povedala, že to, že sa mi nestala žiadna škoda neznamená, že sa nestal trestný čin."

V dnešnej dobe podvodníci posielajú emaily s výzvou o zmenu hesla, prípadne si vytvárajú webové stránky, ktoré sa vizuálne podobajú originálnym stránkam, no ich domény sú často odlišné.

​Dôležitá je aj dvojstupňová autentifikácia. Inými slovami okrem hesla si účet zabezpečiť prepojením na iné zariadenie, napríklad na mobil. Je menej pravdepodobné, že sa niekto dostane k nášmu heslu aj k nášmu zariadeniu, aby to spároval," vysvetlil Roman Calík, redaktor technologického portálu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy