Polojasno
19°
Bratislava
Blažena
11.5.2024
Nováčika prijali medzi seba šikanou. Študentov vylúčili z internátu
Zdielať na

Nováčika prijali medzi seba šikanou. Študentov vylúčili z internátu

ZVOLEN / Agresívny počin študentov na internáte. Ubytovaného nováčika prijali svojským spôsobom. Ich konanie odsúdil aj predseda banskobystrického kraja. Vyslovil jasné NIE šikane. Aktéri si tak budú musieť hľadať nové ubytovanie. Z internátu ich totiž vylúčili.

​Chlapec (16) študuje niekoľko kilometrov od svojho domova. Ubytovanie si našiel na zvolenskom internáte. Bol tam iba tri dni, keď ho bezdôvodne fyzicky napadli. Po tomto desivom nočnom incidente sa z internátu odhlásil. "V noci do izby vtrhli k nemu traja chalani, vytiahli ho z izby do inej izby, kde 9 až 10 chalanov dali mu na hlavu vankúš a začali ho dusiť vankúšom," opísal otec napadnutého študenta. 

„Si tu nový, tak si ťa označkujeme,“ s týmito slovami pokračovali v agresívnom útoku. Vydesený chlapec mal celý čas vankúš na tvári. "Zobrali mince a začali ho udierať po celom tele. Dali mu dole tričko a má tam nejaké otvorené rany. Do toho sa smiali a povedali, že ak to bude riešiť, tak dopadne horšie," pokračoval otec napadnutého študenta. 

Zo šikanovaného sa môže stať šikanátor

Po 2-3 minútach odišli. Napadnutý študent celú noc prebdel. "Syn od strachu a z toho, že nechcel byť znovu takto ponížení, tak si zobral nôž," dodal otec. Študent sa zdôveril bratovi, ten to povedal otcovi. "To, čo každý rodič by v danom momente prežíval. Zdesenie, úplné zdesenie," popísal svoje pocity otec študenta. 

Aj napriek synovmu nesúhlasu sa to rozhodol riešiť. Prípad oznámil aj na polícii. "Kde dospejeme, keď to budeme tolerovať? Budeme sa tváriť, že sa nič nedeje? Že sa nič nestalo. Slabší jedinec keby ho takto desiati 18-roční napadli, neviem čo by urobil. Alebo ak nebude mentálne slabé, že sa obesí, alebo nebude chcieť chodiť do školy, nakoniec sa z neho stane ten, ktorý šikanovať bude," vyjadril sa k situácii otec. 

Riaditeľka internátu okamžite zvolala pedagogickú radu. Tá jednohlasne rozhodla o okamžitom vylúčení z internátu piatich žiakov, ktorí sa na šikane podieľali. "Rozhodli sme aj o podmienečnom vylúčení 3 žiakov, ktorí sa šikane prizerali. V zariadeniach nášho samosprávneho kraja platí nulová tolerancia voči šikane. Pre vedenie župy je riešenie tejto témy jednou z priorít," informovala Lenka Štepáneková, hovorkyňa Banskobystrického samosprávneho kraja. Zamestnanci odboru školstva dokonca momentálne dokončili a zavádzajú osobitný program pre školy a školské zariadenia v ich pôsobnosti.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy