Skoro jasno
23°
Bratislava
Bernard
20.5.2024
Krajský šéf polície o útoku v Prahe: Videl som, na čo všetko bol útočník pripravený
Zdielať na

Krajský šéf polície o útoku v Prahe: Videl som, na čo všetko bol útočník pripravený

PRAHA / Od útoku masového vraha v Prahe uplynulo 5 dní. Všetky obete sú identifikované, početné zranenia viac ako dvadsiatky ľudí sú stabilizované. Aj keď policajti boli na mieste do 4 minút od začiatku streľby, pribúda otázok, či policajti nemohli útoku zabrániť po tom, čo sa dozvedeli, že útočník vlastní celý arzenál zbraní, zavraždil svojho otca a mieri si vziať život do Prahy.

Niekoľko dní po šialenom útoku strelca na filozofickej fakulte sa začínajú objavovať kritické názory na policajné prevedenie zákroku a či sa útoku dalo zabrániť. "Ja v súčasnosti nebadám žiadne pochybenie. Pokiaľ sa tam objavia skutočnosti, ktoré by nasvedčovali, že došlo k nejakému pochybeniu, tak preverím svoje orgány," reagoval riaditeľ pražskej polície Petr Matějček. Najväčšia kritika? Matka dostala od útočníka smsku, že ide do Prahy a vezme si život.

"Z tých informácií, že človek chce spáchať samovraždu a študuje na tejto filozofickej fakulte, tam nebola indícia, že chce ísť tam a ublížiť ľuďom," konštatoval vedúci oddelenia vrážd Aleš Strach. 

Polícia v jeho dome našla zavraždeného otca, odpojila nástražný výbušný systém a vedela, že má povolenie na 8 zbraní vrátane brokovnice a útočnej dlhej pušky. Bol v širokom hľadáčiku možných vrahov otca a dvojmesačnej dcérky z Klánovíc. Polícia prišla do centrály fakulty. Akonáhle zistili, že mladík má prednášku v inej budove, hliadka ju odišla evakuovať aj so zásahovkou. "Nebudem hovoriť konkrétne, ale robil kroky, aby zmiatol políciu," uviedol Strach. 

Keby v centrále aspoň jedna hliadka zostala, mohla na strelca naraziť už pred vchodom a buď masového vraha eliminovať alebo ho treba od útoku odradiť. "Rýchly zákrok a príjazd policajtov na miesto zabránil možno ďalšiemu krviprelievaniu a obetiam," povedal Petr Matějček. Zásahovka prišla do budovy po 4 minútach od prvých výstrelov, kedy útočník začal strieľať vo vnútri školy. Riaditeľ polície postup polície chváli. "Tá emócia, keď som to tam videl a videl som, na čo všetko bol pripravený, tak naozaj musím ako krajský riaditeľ poďakovať všetkým," odkázal Petr Matějček. Hlavne na verejných sociálnych sieťach sa už objavujú statusy ľudí, ktorí podporujú alebo schvaľujú útok. Také správanie budeme tvrdo postihovať, odkázali policajti. "Sme obdržali informáciu o mužovi, ktorý sa údajne inšpiroval touto zbraňou, chce si nakúpiť zbrane a zastreliť niekoľko ľudí," uviedol hovorca polície Jan Daněk. 

​Zásahovka si prišla pre muža, ktorý anonymne zavolal na tiesňovú linku a oznámil, že sa inšpiroval útokom a zaobstará si zbraň a bude zabíjať. Počas niekoľkých desiatok minút už polícia vedela o koho ide a muža zadržala.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy