Zatiahnuté, dažďové prehánky
12°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Stredoškolák napadol nožom pracovníčku priemyselnej školy
Zdielať na
Krimi

Stredoškolák napadol nožom pracovníčku priemyselnej školy

Zdroj: TASR

TŘEBÍČ / Na Strednej priemyselnej škole v Třebíči napadol v stredu 20. decembra dopoludnia 16-ročný študent nožom pracovníčku školy. Ľahko ju zranil. Mladíka polícia zaistila. Nikomu ďalšiemu sa nič nestalo, oznámila ČTK policajná hovorkyňa Dana Čírtková.

Podľa hovorcu záchrannej služby Petra Janáčka, zdravotníci ženu nemuseli ošetrovať. Chlapca odviezli do nemocnice, vzhľadom na jeho vek ale nespresnili, či to bolo kvôli zraneniu či psychickému stavu. Krajský radca pre školstvo Ján Břížďala povedal, že pri napadnutí bola prítomná len žena a študent, neboli pri tom žiadni iní zamestnanci ani žiaci.

Žiak podľa policajnej hovorkyne na ženu zaútočil pred 10:00 hodinou. "Žiak školy sa snažil napadnúť nožom pracovníčku školy. Ženu ľahko poranil. Mladík bol zabezpečený a nikomu ďalšiemu nehrozí v súčasnosti žiadne nebezpečenstvo. Na mieste pracujú policajti a kriminalisti, ktorí zisťujú ďalšie okolnosti tohto incidentu," uviedla Čírtková.

Podobný útok nebol prvý v českých školách

Podľa Břížďalu bude teraz dôležité zistiť motív útoku. Bezpečnostné rámy škola nemá, nedá sa zabrániť tomu, aby si niekto do školy doniesol nôž. O útoku riaditeľka školy Petra Hrbáčková informovala zriaďovateľa a e-mailom aj zamestnancov. "Nič bližšie neviem, ani či napadnutá bola učiteľka. Len uviedla, ako to dopadlo a že môžeme normálne ďalej pracovať," povedal pre ČTK jeden zo zamestnancov.

Útoky v školách v Česku sú skôr výnimočné. Minulý rok v marci študent učilišťa v Prahe 4 zabil mačetou jedného z učiteľov. Súd ho tento rok poslal za vraždu na 14 rokov do väzenia a uložil mu aj ambulantné liečenie. Mladík sa k činu priznal, tvrdil, že ho pedagóg šikanoval. Pred deviatimi rokmi v budove strednej školy v Žďáre nad Sázavou ubodala 26-ročná žena študenta a ďalších troch ľudí zranila. V apríli 2015 prokurátor stíhanie ženy pre nepríčetnosť zastavil. Bola umiestnená do ústavu, podľa znalcov trpí schizofréniou.

O tri roky skôr v jedálni školy v Havířove-Šumbarku pobodala žena vychovávateľku, načo si vzala sedemročnú školáčku ako rukojemníka. Dievča polícia oslobodila a útočníčku zadržala a obvinila z pokusu o vraždu a branie rukojemníkov, stíhanie bolo v decembri 2012 zastavené, páchateľka bola psychicky chorá.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy