Skoro jasno
22°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Túlavého psíka zrazilo auto. Reakcia starostu vás prekvapí
Zdielať na

Túlavého psíka zrazilo auto. Reakcia starostu vás prekvapí

HRABOVEC NAD LABORCOM / Teraz vám ukážeme zvierací príbeh so šťastným koncom. Dvojročného chlpáča Astana zrazilo pri Hrabovci nad Laborcom auto. Osud doráňaného psíka však nebol ľahostajný tamojšiemu starostovi. Pozrite sa, ako prekvapil dobrovoľníčky z útulku.

"Bol v priekope asi 10 metrov dole, bolo potrebné k nemu zliezť. Trpel bolesťami a bol dosť agresívny. Zistili sme, že má zlomenú stehennú kosť," opísala výsledok kolízie s autom veterinárna lekárka Lenka Lisa. Stalo sa to v katastri obce Hrabovec nad Laborcom. "Bohužiaľ, psík nebol čipovaný. Obec je povinná postarať sa o túlavé zvieratá," uviedla Lisa.

Dobrovoľníčky sa vo väčšine prípadov stretávajú s tým, že samosprávy nechcú prijať zodpovednosť za túlavé zvieratá. Tento starosta bol však výnimkou. "Čo mám zavolať niekoho, aby ho odstrelil? To nie. Dokonca aj ja mám najdúcha. Mám nejaké srdce a ľutujem to zvieratko, hoci je to pes a tých psov sa tu potuluje," uviedol Anton Kulan, starosta obce Hrabovec nad Laborcom.

2-ročný kríženec potreboval operáciu. Náklady na liečbu sa vyšplhali na 630 eur. Všetko uhradil starosta. I keď dodáva, že psík podľa jeho zistení pochádza z osady z vedľajšej obce. Dokonca zistil, komu patrí. Faktúru preto adresoval príslušnému starostovi. "Všetky veci som doložil, napísal som aj meno občana, komu patrí. Pes nie je čipovaný. Neviem, či v osade je nejaký čipovaný, lebo to stojí peniaze," priblížil Kulan. "Keby bol čipovaný, nebol by problém, tam by to riešil majiteľ. Alfa a omega je čipovanie - či v osadách, či v dedinách, potom sa také situácie riešia jednoduchšie a nepripadajú na ťarchu obce," ozrejmila Lisa.

Po zotavení bude umiestnený v karanténnej stanici v Humennom a následne ho dobrovoľníčky ponúknu na adopciu. "Okrem toho zranenia nebol žiadny iný dôvod na to, aby sa utratil, lebo po zákroku môže viesť plnohodnotný život. Bude z neho dobrý, verný a vďačný psí kamarát pre nejakú rodinku," uzavrela Lisa.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy