Skoro jasno
19°
Bratislava
Božena
27.7.2024
Spôsobil zrážku, aby zabil svoju priateľku. Marian si na súde vypočul verdikt
Zdielať na

Spôsobil zrážku, aby zabil svoju priateľku. Marian si na súde vypočul verdikt

BANSKÁ BYSTRICA / Špecializovaný trestný súd (ŠTS), pracovisko Banská Bystrica odsúdil vo štvrtok Mariana V., obžalovaného z obzvlášť závažného zločinu úkladnej vraždy expriateľky Iriny vlani pri Revúcej na nepodmienečný trest odňatia slobody v trvaní 25 rokov. Rozsudok nie je právoplatný. Pojednávanie bolo mimoriadne emotívne, matke obete museli na súde pomáhať záchranári. Viac sa dozviete vo videu.

Marian V. je podľa súdu vinný, že úmyselne spôsobil zrážku dvoch osobných automobilov, pri ktorej zomrela jeho expriateľka. Na začiatku procesu, ktorý sa začal 11. októbra tohto roka, obžalovaný urobil vyhlásenie, že je nevinný. Vypovedať odmietol.

Podľa špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica zrážku plánoval a vykonal z pomsty. Motívom mali byť majetkové spory, respektíve predaj rodinného domu. Marianovi V. navrhoval v záverečnej reči doživotie. Ako zdôraznil, dôkazná situácia bola mimoriadne silná. Aj kamerové záznamy preukázali, že sa na rovnom úseku cesty pripravoval na čelnú zrážku s vozidlom idúcim v protismere, v ktorom sedela Irina.

"Dôkazy preukázali, že obžalovaný vytrvalo sledoval poškodenú na ceste z Banskej Bystrice do Revúcej. Bez zjavného dôvodu sa ju snažil vytlačiť z cesty, následne ju čakal pred Revúcou na odstavnom parkovisku, kde sa so silným vozidlom, ktoré si pred cestou vymenil, štyri razy otáčal. Čakal, kedy bude auto poškodenej v protismere, aby plynulou jazdou bez spomalenia prešiel do protismeru a čelne do nej narazil," konštatoval špeciálny prokurátor.

Muž si mal v deň skutku zisťovať u syna Iriny, kedy sa mama bude vracať do Revúcej a či pôjde sama. Na internete vyhľadával slová ako zabitie v afekte, trestné sadzby, vražda.

Obhajca Mariana V. Ladislav Csákó reagoval, že to všetko bola nešťastná náhoda. "Chcel s ňou nadviazať kontakt telefonicky aj osobne, ale nebolo to možné. Chcel sa s ňou dohodnúť, ako napraviť to, čo určitým spôsobom pokazila poškodená," povedal Csákó. Súdu navrhoval, aby skutok prekvalifikoval na prečin usmrtenia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy