Skoro jasno
22°
Bratislava
Božena
27.7.2024
Okrádal ľudí o milióny eur: Polícia chytila vodcu hackerského gangu
Zdielať na
Krimi

Okrádal ľudí o milióny eur: Polícia chytila vodcu hackerského gangu

Zdroj: Shutterstock

HAAG / Americká, európska a ukrajinská polícia zadržala lídra hackerského gangu operujúceho z Ukrajiny, ktorý s použitím ransomvéru vylákal od obetí milióny eur. Polícia zadržala aj jeho štyroch spolupracovníkov.

"V rámci bezprecedentnej snahy spojili bezpečnostné a súdne úrady zo siedmich krajín svoje sily s Europolom a Eurojustom, aby rozložili a zadržali na Ukrajine kľúčové osoby stojacie za veľkými ransomvérovými operáciami," uviedol vo vyhlásení Europol. 32-ročný zadržaný muž je údajne vodcom gangu. Na základe tohto zistenia bezpečnostné zložky prehľadali na západnej a strednej Ukrajine 30 nehnuteľností. Ukrajinskej polícii vyslali na pomoc viac ako 20 vyšetrovateľov z Francúzska, Nemecka, Nórska a Spojených štátov. 

"Operácia sa koná v kritických časoch, keď sa krajina vypriadava s výzvami ruskej vojenskej agresie," informoval Europol. Úlohou ransomvéru je zablokovať počítače, resp. súbory, ktoré sú neprístupné až do zaplatenia výkupného. Hackeri napadli organizácie v 71 krajinách, pričom týmto softvérom infikovali asi 250 serverov. Napadnuté firmy tak prišli o stovky milión eur. Operácia súvisí s policajnou akciou z roku 2021, kedy na Ukrajine a vo Švajčiarsku zadržali 12 osôb podozrivých z členstva v obdobnom gangu. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy