Zatiahnuté
12°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Chcel ísť do basy, a tak bodol kamaráta. Mladík sa teraz postavil pred súd
Zdielať na

Chcel ísť do basy, a tak bodol kamaráta. Mladík sa teraz postavil pred súd

BANSKÁ BYSTRICA / Špecializovaný trestný súd poslal do väzenia 21-ročného Filipa. Uznal ho za vinného z pokusu o vraždu. V bare v Levoči nožom zaútočil na kamaráta. Motív je šokujúci – Filip sa chcel dostať do väzenia.

​Filip sa vraj dostal do problémov, narobil si dlhy. Východiskom malo byť väzenie, kam sa chcel dostať. Vymyslel preto šokujúci plán – v bare zaútočil nožom na rovesníka Lukáša a zasiahol mu pľúca. Mladík našťastie útok prežil. "Neviem si to vysvetliť doteraz," povedal napadnutý Lukáš.

Kamarátom priznal, že si od útoku sľuboval niekoľkoročný trest, počas ktorého by sa vo väzení polepšil. "Ten chlapec zrejme bol v nejakom emočnom rozpoložení," uviedol obhajca Ladislav Zátorský. "On tvrdil, že chce ísť do basy, lebo ho tam napravia. Nevie zvládať svoj život, tak potreboval pokaziť život nám," opísala mama napadnutého Lukáša.

Senát špecializovaného trestného súdu Filipa uznal za vinného a poslal ho za mreže. "Obžalovaného neuznal za vinného z trestného činu úkladnej vraždy, ale iba z trestného činu vraždy a uložil mu trest odňatia slobody vo výmere 10 rokov," informoval prokurátor ÚŠP. "Ten trest bol 25 rokov až doživotie, čiže z tohto pohľadu 10-ročný trest nevyznieva úplne zle. Ale dožadujeme sa tej právnej kvalifikácie na úrovni ublíženia na zdraví," priblížil obhajca.

Rozhodnutie súdu ale ešte právoplatné nie je, obidve strany podali odvolanie. "Berieme na vedomie situáciu, ktorá vznikla. Momentálne je to z hľadiska právnej kvalifikácie vražda a jednoducho klient sa rozhodol podať odvolanie," uviedol Zátorský. "Nestotožňujeme sa s touto právnou kvalifikáciou a tiež sa nestotožňujeme s výškou trestu," doplnil prokurátor. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy