Zatiahnuté
13°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Ekologická havária na západe Slovenska. Z bioplynovej stanice unikla neznáma látka
Zdielať na

Ekologická havária na západe Slovenska. Z bioplynovej stanice unikla neznáma látka

BRATISLAVA / Po pondelkovej (20. 11.) ekologickej havárii je v okolí nevyužívanej bioplynovej stanice pri Senci stále cítiť nepríjemný zápach. Podľa najnovších meraní by však nemalo ísť o nebezpečné toxické látky. Nádrže však mali byť prázdne, a tak kompetentní čakajú na výsledky analýz.

Hasiči boli zalarmovaní asi o tretej popoludní. Z nádrže päť rokov nevyužívanej bioplynovej stanice sa valila neznáma zapáchajúca kvapalina. Zaplavila prístupovú cestu do Svätého Martina a priľahlé pole. "Na miesto udalosti bolo postupne vyslaných 17 príslušníkov HaZZ z Bratislavy, Senca a Malaciek so siedmymi kusmi hasičskej techniky," informovala hovorkyňa Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) Bianka Královičová. Kompetentní sa obávali že môže ísť o nebezpečné toxické látky. Podľa najnovších meraní by však malo ísť o digestát, ktorý sa používa ako ekologické hnojivo.

Polícia má pracovať s verziou, že sa z nádrže niekto snažil ukradnúť ventil. Ten po uvoľnení nezvládol tlak a látka vytryskla von. Polícia po tejto osobe momentálne pátra a začala trestné stíhanie pre trestný čin ohrozenia a poškodenia životného prostredia z nedbanlivosti. "V tejto chvíli nevieme povedať bližšie informácie, nakoľko nemáme ešte výsledky, aký materiál sa to nachádzala v tých nádobách, pretože podľa doteraz získaných informácií mali byť tie nádrže prázdne," uviedol Mário Kern, riaditeľ enviropolície Prezídia Policajného zboru. 

Prečo to tak ale nebolo, polícia vyšetruje. Podľa prvých odhadov mohlo uniknúť 500 tisíc litrov, avšak najnovšie informácie hovoria aj o miliónoch. Aj z toho dôvodu sa ešte čaká na ďalšie výsledky. Merania v okolí stanice ale toxické látky nezachytili. "Zápach z uniknutej biomasy bol spôsobený dusíkatými zlúčeninami, sírno-amoniakový, nie je pre obyvateľstvo nebezpečný," ozrejmil Matej Neumann, hovorca Ministerstva vnútra SR.

"Digestát tam niekoľko rokov stál v tých nádržiach. To znamená, že veľká časť dusíka už vyprchala. Podľa názoru asociácie sa nejedná o množstvá, ktoré môžu poškodiť životnému prostrediu," informoval Vladimír Šošovička, predseda SBA.  Či nemohlo prísť ku kontaminácii spodných vôd ukáže až znalecký posudok. Pôvodcovi znečistenia hrozí pokuta až do výšky 165 tisíc eur. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy