Jasno
15°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Predné brzdové svetlá - život zachraňujúci unikát vymyslený Slovákom
Zdielať na

Predné brzdové svetlá - život zachraňujúci unikát vymyslený Slovákom

SLOVENSKO / Celosvetový unikát, ktorý vymyslel Slovák, možno uspeje v európskej legislatíve. Reč je o prednom brzdovom svetle, ktoré najmä v zimnom období dokáže zachrániť zdravie i život všetkých účastníkov cestnej premávky.

Princíp je jednoduchý - pri každom stlačení brzdového pedálu na aute sa rozsvieti predné svetlo, ktoré ukazuje signál pre ostatných - avizuje napríklad možnosť chodcom prejsť bezpečne cez priechod. Tí v sychravom počasí častokrát nemajú očný kontakt s vodičom z dôvodu zníženej viditeľnosti. "Vzhľadom na vzdialenosť a rýchlosť prichádzajúceho vozidla potrebujú, aby mali nejaký signál z tohto vozidla, že naozaj brzdí," uviedol Tomáš Vrábel, odbor Dopravnej polície PPZ SR.

Policajné štatistiky ukazujú, že vodiči, ktorých autá majú zabudované predné brzdové svetlo, doposiaľ nespôsobili žiadnu dopravnú nehodu. "V Európskom parlamente už o tom vedia našťastie, je to naozaj slovenská inovácia svetového významu, ktorá pomôže zachrániť životy a ochrániť zdravie všetkých účastníkov cestnej premávky," ozrejmil Ivan Štefanec, poslanec Európskeho parlamentu.

"Sú tam samé výhody, má to vplyv na ekonomiku, má to vplyv na environmentalistiku," dodal Vrábel. Prvý test prebehol v umelej premávke na letisku v Nemecku, reálna implementácia sa však uskutočnila okrem Talianska aj na Slovensku.

"Tá cena je na úrovni niekoľko desiatok eur. Partizánske bolo súčasťou toho projektu, montovali sme toto na vozidlá technických služieb, vozidlá, ktoré patria mestským úradom a mestskej polície a bol veľký záujem aj u prevádzkovateľov taxi služieb," avizoval Jozef Božik, predseda ZMOS, primátor mesta Partizánske.

Aktuálne je dostatok dát, na základe ktorých vzniklo úsilie presadiť predné brzdové svetlo aj do európskej legislatívy. Vodiči si komponent môžu nainštalovať zatiaľ iba dobrovoľne.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy