Jasno
15°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
Sľúbil neplnoletým migrantom vysnívané krajiny. Policajti obvinili prevádzača z trestného činu
Zdielať na

Sľúbil neplnoletým migrantom vysnívané krajiny. Policajti obvinili prevádzača z trestného činu

MEDZILABORCE / Prevádzači sa pokúšali nelegálne previezť do západnej Európy minimálne 40-neplnoletých migrantov, ktorí boli dočasne umiestnení v zariadení v Medzilaborciach. Počas akcie s krycím názvom „ESCAPE“ policajti zadržali 55-ročného muža z Turecka.

Prevádzači na nich striehli už neraz a do Medzilaboriec neváhali pricestovať aj zo vzdialených krajín. Naposledy chcel občan Turecka odtiaľ previezť do Nemecka dvoch neplnoletých cudzincov umiestnených v miestnom zariadení pre maloletých bez sprievodu. "Príslušníci Národnej jednotky boja proti nelegálnej migrácii zadržali 55-ročného muža, občana Tureckej republiky a obvinili z trestného činu prevádzačstva," uviedla Denisa Bárdyová, hovorkyňa Prezídia Policajného zboru SR.

Išlo o akciu v spolupráci s policajtmi z okolitých štátov. Skupina páchateľov mala operovať na území štátov Slovenska, Maďarska, Poľska, Česka a Nemecka. "Aby boli prevozy sofistikovanejšie a ich odhalenie ťažšie, menili autá aj trasy prevozov," dodala Bárdyová.

O policajnej akcii sme hovorili aj so samotným riaditeľom zariadenia v Medzilaborciach. Ten na nekalé praktiky prevádzačov upozorňuje už niekoľko rokov. Hoci deťom v domove poskytujú všetko potrebné, ponuka prevádzačov je vždy lákavejšia. "Za peniaze im ponúkali prevozy do ich vysnívaných krajín," avizoval Vladislav Fejo, riaditeľ zariadenia pre maloletých bez sprievodu v Medzilaborciach. 

Dôležitú úlohu v týchto prípadoch hrajú aj samotní rodičia umiestnených migrantov, ktorí ich v zámere zaplatiť prevádzačom a odcestovať do vyspelejších krajín podporujú. "Možno by aj niektorí zostali ale ten tlak príbuzných je taký silný, že napokon z nášho zariadenia utekajú," doplnil Fejo.

Príslušníci Národnej jednotky boja proti nelegálnej migrácii nadviazali intenzívnu medzinárodnú spoluprácu predovšetkým s políciou Českej republiky a s políciou Poľska.

Za posledné obdobie bolo v rámci Slovenska, Česka a Poľska obvinených 12 osôb pochádzajúcich najmä zo Sýrie, Turecka, Egypta a Palestíny. Pokúšali sa prepraviť cez územie Slovenska do štátov západnej Európy minimálne 40 nelegálnych migrantov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy