Zatiahnuté
19°
Bratislava
Galina
3.5.2024
VIDEO: Pozrite si, ako prebieha evakuácia z lanovky
Zdielať na

VIDEO: Pozrite si, ako prebieha evakuácia z lanovky

JASNÁ (NÍZKE TATRY) / Profesionálni horskí záchranári si precvičili čo najrýchlejšiu evakuáciu uviaznutých lyžiarov na najväčšej lanovke v Jasnej v Nízkych Tatrách. Trénovať budú aj na Chopku.

Takmer 50 profesionálnych horských záchranárov si za dva dni nacvičí zásah, aby v prípade zaseknutej lanovky vedeli evakuovať ľudí z kabínok. Na toto cvičenie si vybrali lanovku, ktorá ústí až na vrchol Chopku. "Je to najväčšia lanovka na Slovensku. Potrebná je kooperácia všetkých stredísk. Pohyb turistov v zimnom období je najväčší," skonštatoval horský záchranár a špecialista HZS Jasná Nízke Tatry Jakub Filipko. 

Záchranári sa z lavínovej prevencie školiaceho strediska rozdelili do skupín. "U nás v horskej službe platí, že každý jeden záchranár je spôsobilý na všetky úkony a cvičíme aj my z lavínovej prevencie," vysvetlil záchranár a špecialista strediska lavínovej prevencie. "Budete potrebovať otvoriť dvere, netreba sa báť pohybovať sa na kabíne, sú tu protišmykové pásky," ozrejmil Branislav Uličný, vedúci prevádzky lanových dráh Jasná Nízke Tatry. 

Jakub Filipko vysvetlil, ako sa ľudia pripravujú na transport. "Záchranári sú spustení na kabínku, záchranár kabínku otvorí, pustí sa do kabíny, zistí zdravotný stav ľudí a postupne ich pripraví na transport," povedal. Nie je to vždy jednoduché, niektorí návštevníci hôr môžu mať strach z výšok. "Ľudia nám musia dôverovať, aj keby to bola ostrá akcia. Najvyššia výška je tu 45 metrov," dodal horský záchranár Jakub Filipko. Podľa Martina Bešinského nie je väčšina ľudí zvyknutá sadnúť si do lana. "To je pre nich asi to najhoršie. Niektorí majú strach, ale snažíme sa ich ukľudniť. Je to minútka a sú na zemi," vysvetlil. 

Podľa Marcela Korčuška vždy treba trénovať. "Nemám strach, som zvyknutý na výšky. Pracujem tu. Vždy môže byť nový lanovkár, treba to natrénovať," povedal na záver. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy