Polojasno
14°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Počty migrantov v hlavnom meste narastajú. Pomáhať chce aj vláda
Zdielať na

Počty migrantov v hlavnom meste narastajú. Pomáhať chce aj vláda

BRATISLAVA / Počet nelegálnych migrantov v Bratislave stúpa. Od soboty platí v hlavnom meste mimoriadna situácia v súvislosti s tranzitnou migráciou. V meste je aktuálne väčší počet migrantov vrátane matiek s malými deťmi. Štát pre ne postaví dočasné ubytovanie.

Na Regrútskej ulici v Bratislave v blízkosti cudzineckej polície začne ministerstvo vnútra už v stredu, 11. októbra, s výstavbou mobilných domčekov. Pôjde o núdzové prístrešky, ktoré budú vybudované v bratislavskej mestskej časti Vajnory mimo obývaného územia. Pozemky patria ministerstvu vnútra.

"Zároveň ministerstvo vnútra dodá deky aj postele a v prípade potreby sme pripravení aj navyšovať kapacity," uviedol hovorca ministerstva vnútra Matej Neumann. "V prvom kroku sa bude jednať o cca 10 domčekov, kde budú sa vedieť premiestniť migranti a budú mať plnohodnotné zázemie," konštatoval starosta mestskej časti Vajnory Michal Vlček. Jedným z hlavných dôvodov výstavby spomínaných mobilných domčekov je aj októbrové počasie.
To sa má už o pár dní výrazne zhoršiť. "Takéto pekné počasie nás čaká do nedele, potom príde zhoršenie malo by sa ochladiť z 24 to už postupne nebude ani 20," prezradil meteorológ Samuel Bacák. 

Pomocnú ruku migrantom okrem iných podáva aj občianske združenie, ktoré poskytlo jedlo a ubytovanie desiatkam migrantov. "Kapacita tá naša je okolo 30, väčšinou sa bavíme o malých deťoch, aktuálne čakáme na systémové riešenie, ktoré by malo prísť koncom týždňa," vyjadril sa Pavol Sabela z Občianskeho združenia Stopa Slovenska. 

Podľa slov starostu mestskej časti Vajnory už migranti začali komunikovať. Uvedomili si, že v aktuálnej situácii na hraniciach nemajú inú možnosť ako sa ešte pár dní prípadne týždňov zdržať na Slovensku. "Ďalší fenomén je ten, že všetci postupne začínajú prichádzať do Bratislavy. Aj keď pozeráme potvrdenia, ktoré majú pre pobyt na Slovensku tak ich vidieť, že sú vydané nielen v Bratislave, ale sú vydané z miest po celom Slovensku," povedal starosta Michal Vlček. "Samozrejme, prúdi nám to aj cez tú zelenú hranicu, ktorú nemáme kontrolovanú lebo jednoducho nemáme na to sily a prostriedky a nielen my, ale treba si povedať, že žiadna členská krajina," reagoval policajný prezident Štefan Hamran. 

Podľa policajného prezidenta počet migrantov, ktorí prichádzajú týždenne na Slovensko, s príchodom zimy postupne klesá. 

Cudzinci však žiadajú otvorenie hraníc, aby mohli ďalej putovať na západ. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy