Jasno
18°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
Útok na zdravotníkov: Pacientka napadla zdravotnú sestru pri podávaní infúzie
Zdielať na

Útok na zdravotníkov: Pacientka napadla zdravotnú sestru pri podávaní infúzie

SPIŠSKÁ NOVÁ VES / Majú nám pomáhať v prípade najväčšej núdze, kedy ich sami vyhľadáme, no aj tak sa stávajú terčami útokov. Reč je o zdravotníkoch, ktorých pacienti častokrát napádajú buď v nemocniciach alebo v sanitkách. Najnovší prípad je z Urgentného príjimu v Spišskej Novej Vsi. Tam pacientka fyzicky zaútočila na sestričku.

K útoku na spišskonovoveskom Urgentom príjime nedošlo v čakárni. Ale až v priestoroch, kde bola pacientka ošetrovaná. "Pacientka sa dostala do konfliktu s naším zdravotníckym personálom. A dokonca nášho zdravotníka udrela. Našťastie sa to obišlo bez potreby práceneschopnosti nášho zdravotníckeho pracovníka," uviedla riaditeľka nemocnice Renáta Šuláková. Do nemocnice bola privolaná policajná hliadka. Podľa zistení TV JOJ ku fyzickému konfliktu došlo počas podávania infúzie. Policajti vyhrotenú situáciu upokojovali.

"Udalosť bola policajtmi na mieste preverená, podľa vyjadrenia poškodenej policajtov privolala z dôvodu, aby nedochádzalo k narúšaniu verejného poriadku v nemocnici," informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva policajného zboru v Košiciach Lenka Ivanová. "Na urgentnom príjme dochádza pomerne často k vyhroteným situáciám. Je to odrazom toho, že agresia, nervozita ktorá je v spoločnosti sa prenáša aj do nemocnice," konštatovala riaditeľka. Riaditeľka nemocnice tiež dodala, že za roky fungovania tohto oddelenia nedošlo k tak vyhrotenému konfliktu, aby na oddelení tiekla krv. Aby vedeli lepšie vyhodnocovať podobné konflikty, nainštalujú na urgent kamerový systém. Zdravotník tiež podľa riaditeľky musí pôsobiť upokojujúco. "Zdravotník by mal za každých okolností, a keď poviem úprimne, na urgente je to niekedy veľmi ťažké, pôsobiť ukľudňujúco na pacienta a svojím prístupom vyhnúť sa eskalácií takýchto kritických situácií," vysvetlila riaditeľka nemocnice. Rovnako náročné a nebezpečné to majú aj záchranári v sanitkách. Ročne na celom Slovensku vykonajú státisíce výjazdov. Neraz si v lepšom prípade vypočujú spŕšku nadávok. V horšom prípade lietajú údery. "Môžeme potvrdiť, že opakovane evidujeme útoky aj na členov posádok záchrannej zdravotnej služby. Takéto prípady riešime v súčinnosti s políciou. Ak pri napadnutí dôjde k poraneniu záchranárov, posádka nedokáže realizovať výjazd k ďalšiemu pacientovi," uviedol hlavný operátor tiesňovej linky 155 Viliam Sládek. "Konkrétne kolegyne záchranárky, ktoré boli napadnuté počas výjazdu. Došlo tam k poraneniam, kde bola dlhodobá práceneschopnosť. Čiže nie sú to len verbálne útoky, ale aj fyzické, ktoré by sa v tej našej spoločnosti nemali stávať. Ale stávajú sa," doplnil prezident Komory zdravotníckych záchranárov František Majerský. Zdravotníci majú štátút chránenej osoby. Teda útočníkom za napadnutie lekára, sestričky, či záchranára hrozí omnoho vážnejší trest, ako pri iných konfliktoch.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy