Polojasno
15°
Bratislava
Pankrác, Pankrác
12.5.2024
V Tatrách záchranári riešili kolapsové stavy. Turistov upozorňujú, aby dodržiavali pitný režim
Zdielať na

V Tatrách záchranári riešili kolapsové stavy. Turistov upozorňujú, aby dodržiavali pitný režim

NÍZKE TATRY / Horskí záchranári v Nízkych Tatrách riešili kolapsové stavy. Vyčerpanosť, nedostatok tekutín a teploty priam letné. Táto kombinácia spôsobuje, že aj v našich veľhorách musia turisti volať pomoc.

Tatry sú teraz plné turistov. Ako aj cez víkend, tak aj cez pracovné dni. 55-ročná turistka skolabovala na Bielej Púti v týchto miestach. "Skolabovala po celodňovej turistike, nedostatkom tekutín, potrebovala pomoc HZS," priblížil Michal Piatka, člen HZS Nízke Tatry. 

Horských záchranárov potreboval aj 18-ročný mladík na vrchole Chopka. "Pociťoval kolapsový stav v dôsledku nedostatku tekutín aj v predjesennom období. Pacienta treba vyšetriť, zavodniť, zmerať vitálne funkcie," priblížil Piatka.

Potom na vlastnú žiadosť išiel v doprovode príbuzných do nemocnice. "Keď sú extrémne teploty na toto ročné obdobie je nevyhnutné dodržiavať pitný režim. Vypiť treba denne dva a pol litra vody, buď čistej, alebo kombinovať s jemne perlivou," Marián Tholt, lekár a riaditeľ Hornooravskej nemocnice. 

Avšak množstvo tekutín pri fyzickej námahe - ako výstup určite je - sa zvyšuje. "Treba 3 až 3 a pol litra vypiť. Nepiť veľa čaju, kávy a alkoholu," priblížil Tholt.

Čiže okrem dobrej obuvi, netreba v horách zabúdať ani na pitný režim. "Sme dosť zásobení dobrou vodou. Vodu máme, čistú. Bez vody ani na krok," odpovedali turisti. "Horská služba apeluje, aby návštevníci dodržiavali pitný režim, keď sú takéto teplé obdobia," doplnil na záver Piatka.

Súvisiace články