Zatiahnuté, dažďové prehánky
11°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Internetový podvod ho stál všetko: Peniaze na účte mu svietia, no nikdy si ich nevyberie
Zdielať na

Internetový podvod ho stál všetko: Peniaze na účte mu svietia, no nikdy si ich nevyberie

ZVOLEN / Prišiel o poriadny balík peňazí a na účte mu zostalo iba 40 eur. Muža zo Zvolena zlákalo obchodovanie s kryptomenami. Dokonca si kvôli tomu zobral aj dva úvery. Žiadne peniaze nezískal, no banke pôžičky splácať musí. Nalákať sa nechal cez internet.

Vidina zisku bola lákavá, no prišiel o úspory, aj peniaze z dvoch úverov, ktoré kvôli tomu vybavil v banke. "Doma o tom nikto nevie. Ani nechcem, aby vedeli," priznal podvedený muž. Firmu so sídlom v Singapure našiel na internete. Vraj pôsobila dôveryhodne, komunikovali aj telefonicky. "Vložil som 26-tisíc. Zrazu naskočilo 100-tisíc, čo som zarobil a nedá sa to vybrať," uviedol.

Keď sa chcel k peniazom dostať, firma žiadala ďalších 33-tisíc. Advokát Peter Múkera vysvetlil, že v takejto situácii je náročné niekoho vypátrať, keďže ide o schránkové firmy mimo Európskej únie. 

Ocitol sa v patovej situácii

Hoci na jeho krypto účte svieti rozprávková suma, dostať sa k nej nedá. Úvery, ale splácať banke musí. Obrátil sa na políciu, no nepochodil. Skúsený odborník na kryptomeny a vysokoškolský pedagóg sa s podobnými podvodmi stretáva často. "Sľubujú tým ľuďom kadečo a sú dôverčiví a naivní. Treba si to overiť, napríklad na registri, FinStat," vysvetlil Dávid Stancel.

Národna banka Slovenska dáva ruky preč. "Virtuálne meny nie sú národnými menami, a teda nespadajú pod národné regulácie," uviedla vo svojom vyjadrení. Na preverenie firmy ale podľa odborníka určite nestačí odporúčanie na Facebooku. Chce to zdravý rozum, pochopenie ekonomických aj technických tém.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy