Zatiahnuté
21°
Bratislava
Monika
7.5.2024
VIDEO: Viete, ako prebieha návšteva odsúdených vo väznici?
Zdielať na

VIDEO: Viete, ako prebieha návšteva odsúdených vo väznici?

BRATISLAVA / Väzni počas odpykávania si svojho trestu, majú právo prijímať návštevy. No musia pri tom dodržiavať prísne pravidlá. Zisťovali sme, ako taká návšteva prebieha.

V prípade fyzických návštev má väzeň právo prijímať návštevu v čase určenom riaditeľom ústavu, najmenej raz za kalendárny mesiac a v trvaní dvoch hodín. Súčasne ho môže navštíviť najviac päť ľudí, vrátane detí. Ak má detí viac, toto obmedzenie pre ne neplatí. "Zároveň uvádzame, že zákonné právo na prijatie návštevy je právo väznenej osoby a väznená osoba si ho uplatňuje prostredníctvom pozvánky k návšteve, ktorú aj sama odosiela prostredníctvom korešpondencie," vysvetlila hovorkyňa ZVJS Monika Kacvinská.

Po vstupe do väzenia musíte preukázať svoju totožnosť, ktorú si príslušníci zboru justičnej a väzenskej stráže overia. Potom nasleduje bezpečnostná prehliadka. "Návštevy sú vykonávané pod dohľadom príslušníka zboru a v závislosti od stupňa stráženia, buď kontaktným spôsobom, alebo bez priameho kontaktu," priblížila Kacvinská. Ak je väzeň v nižšom stupni stráženia, tak sa s návštevou stretne v miestnosti, v ktorej sa nemusí len rozprávať. Má povolený aj fyzický kontakt, no žiadne intímnosti, tie sú zakázané. "Väznená osoba sa môže s navštevujúcimi osobami privítať a rozlúčiť podaním ruky, objatím a krátkym pobozkaním. Počas návštevy nie sú povolené prejavy, ktoré by ohrozovali mravnosť," uviedla hovorkyňa.

Vo vyšších stupňoch stráženia však návštevy prebiehajú len za sklom. Väzni majú zakázaný akýkoľvek fyzický kontakt s rodinou. Môžu sa len porozprávať. "Počas návštevy je zakázané odovzdávať alebo prijímať akékoľvek osobné veci," dodala  Kacvinská. To znamená, že odsúdenému pri návšteve nemôžete dať vôbec nič. Žiadne šatstvo, jedlo, cigarety či peniaze. Ak by ste predsa niečo doniesli, musíte to nechať v skrinke pri vstupe, inak vás na návštevu nepustia. Príslušník zboru môže návštevu ukončiť aj predčasne. A to vtedy, ak aj napriek jeho upozorneniu porušíte zásady slušného správania, ústavný poriadok či ohrozíte bezpečnosť v ústave

Súvisiace články

Najčítanejšie správy