Oblačno
15°
Bratislava
Bernard
20.5.2024
FOTO: Slovák vyvážal do zahraničia tisíce nakazených šteniat
Zdielať na

FOTO: Slovák vyvážal do zahraničia tisíce nakazených šteniat

BALOŇ / 51-ročný muž z obce Baloň je obvinený zo zanedbania starostlivosti o zviera, šírenie nákazlivej choroby a krátenie daní. Obchodník s vykúpenými a pravdepodobne aj doma rozmnoženými psami, predával výlučne do zahraničia tisíce šteniat, no aj s nákazlivou chorobou.

​Spoločnosť z Baloňa s elitným názvom ponúka na stránke výlučne v anglickom a nemeckom jazyku rôzne plemená šteniat v priemere za tisíc eur. S dopravou do Belgicka, Rakúska, Švajčiarska či Nemecka je to o 3 stovky viac. V sídle firmy, ktorá pripomína výrobnú halu s kotercami po celej dĺžke, ako aj v domoch majiteľa bola celodenná domová prehliadka. "Špecializovaný odbor PPZ vykonal v spolupráci s finančným riaditeľstvom a v spolupráci s veterinármi akciu u osoby, ktorá už v tomto čase je obvinená z daňovej trestnej činnosti," uviedol Mário Kern, riaditeľ odboru environmentálnej kriminality. 

Vyšetrovanie trvalo viac ako 2 roky

51-ročný Roland T. mal do zahraničia predať takmer 2 tisíc šteniat. Zbierali sa dôkazy nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí. "Tak isto sa kontroluje množstvo dokumentov, našli sa tam aj také, ktoré by celkom zjavne u tejto osoby by byť nemali, vrátane rôznych liečiv, alebo prípravkov, ktoré môže používať iba veterinár," dodal.

Okrem liekov to boli aj infúzie na eutanáziu zvierat. Polícia si odniesla doklady, zmluvy, a elektroniku. Zaistili stovky nepoužitých mikročipov na začipovanie psov a desiatky nevyplnených pasov pre psy. Tak isto bol vykonaná kontrola psov, ktoré sa nachádzali v objekte. Bolo ich zhruba 300. Rolandovi T. mimo kameru tvrdil, že ide čisto o pomstu ochrancov zvierat, že má všetko v poriadku. Do budovy a kotercov štáb TV JOJ nepustil. Jeho právny zástupca povedal, že sa zatiaľ vyjadrovať nebudú.

Nebezpečné je aj šírenie nákazy 

"Vyšetrovanie sa týka aj zanedbania starostlivosti o zvieratá a týka sa aj šírenia nákazlivej choroby. Vieme preukázať, že zvieratá ktoré boli vyvezené neboli zdravé, ale mali nákazlivú chorobu," informoval Kern. Väčšinou išlo o šteňatá menších plemien žiadaných v zahraničí. Niektoré boli podľa polície zjavne obvineným mužom odchovávané, iné vykúpené od domácich i zahraničných množiteľov.

Mári Kern uviedol, že daňová trestná činnosť sa v tejto chvíli blíži k číslu 200 tisíc eur, z hľadiska dlžoby na daniach. V prípade dokázania viny hrozí 51 ročnému mužovi 7 až 12 ročné väzenie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy