Polojasno
17°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Požičala si luxusné auto, no zabudla ho vrátiť. Údajne jej ho ukradli, polícia odmieta jej vinu
Zdielať na

Požičala si luxusné auto, no zabudla ho vrátiť. Údajne jej ho ukradli, polícia odmieta jej vinu

BRATISLAVA / Zobrala si z požičovne luxusné auto, ale zabudla ho vrátiť. Auto síce vypátrali v Taliansku, kde ho zaistila miestna polícia, ale Bratislavčanka, ktorá si ho požičala, je stále na slobode. Trestné oznámenie totiž polícia odmietla.

Bratislavčanka si luxusné BMW požičala minulý rok v septembri. Potom ako auto nevrátila, ho pomocou GPS vypátrali v Taliansku. Podľa miestnych médií ho zaistila polícia v stodole rodinného domu, kde zadržali aj 31-ročného Taliana.

Podľa jeho výpovede mala Slovenka so svojim priateľom uňho údajne len parkovať. "Okresné riaditeľstvo PZ Bratislava II v súvislosti s uvedeným prípadom eviduje trestný čin neoprávneného používania cudzieho motorového vozidla," uviedla Jana Šimunková, hovorkyňa KR PZ v Bratislave.

Slovenka mala tvrdiť, že auto ukradli jej. K čomu dospelo vyšetrovanie sa nám aj po uplynutí času od polície zistiť nepodarilo. "Tento prípad sa riešil 11 mesiacov, z čoho 5 mesiacov bolo auto zadržané na talianskej polícii. Škoda naozaj sa dá rátať v desiatkoch tisícoch, tým, že auto nezarábalo," priblížila Andrea Saky, marketingová manažérka spoločnosti. 

Po 11 mesiacoch prišla z polície správa, ktorá majiteľa autopožičovne nepotešila. Želmíru, ktorá auto zobrala do Talianska, vraj stíhať nebudú. "Dala to za vinu nám, že sme to auto nemali požičiavať a že sme nedodržali mieru opatrnosti, čo nám príde úplne scestné," dodala Saky.

Z uznesenia vyplýva, že prenajímateľ mal vedieť, že s priateľom ženy, ktorá si auto požičala mali už v minulosti problémy. Podľa autopožičovne to zistili až v čase, keď po aute pátrali. "Ak to vedel v čase, keď uzatváral zmluvu, tak je to v neprospech poškodeného ale akonáhle sa to dozvedel až následne, tak nemôže mu polícia povedať, že mal si to vedieť," objasnil Milan Ficek, expert na trestné právo. 

Vyšetrovateľ však v uznesení poukázal na to, že v takýchto prípadoch si môže prenajímateľ preveriť klienta napríklad pomocou platobnej karty, čo v tomto prípade nespravil. Od ženy zobral depozit 2 000 eur. "Akonáhle príde niekto solídne oblečený a nemáte dôvod pochybovať, že nemá peniaze alebo má nejaké iné úmysly, tak nie je na mieste, aby sa použila zásada ultima racio," dodal Ficek.

Podľa experta na trestné právo je však potrebné vedieť aj to, či bolo Bratislavčanke auto ukradnuté alebo ho predala ona. Na otázky v súvislosti s týmto prípadom sme ale odpovede nedostali. Autopožičovňa podala proti rozhodnutiu sťažnosť. "K vami uvedenému prípadu sa bližšie vyjadrovať nebudeme," povedala na záver Silvia Šimková, hovorkyňa KR PZ v Bratislave.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy