Zatiahnuté
12°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Na východnej hranici sa ozvala streľba. Utekajúci Ukrajinec bol zadržaný
Zdielať na

Na východnej hranici sa ozvala streľba. Utekajúci Ukrajinec bol zadržaný

VÝCHODNÁ HRANICA / Streľba na východnej hranici sa ozvala potom, ako jeden z Ukrajincov utekajúcich na Slovensko neposlúchol výzvy policajtov. Museli použiť varovný výstrel. Síce ho potom zadržali, ale naháňať ho museli znova.

Kým počas posledných dní zadržali na Slovensko – ukrajinskej hranici dovedna 10 brancov bez akýchkoľvek problémov, teraz sa im dostal do rúk jeden. Ten však narobil rozruch za desiatich.

Hliadka ho spozorovala v blízkosti našej hranice, smeroval k územiu Slovenska. Policajti ho preto vyzvali, aby zastavil a chceli ho skontrolovať. "Muž ale neuposlúchol výzvu polície a pokúsil sa pred hliadkou ujsť," uviedla Elena Tračuk, hovorkyňa pohraničnej stráže Ukrajiny. 

Policajti museli použiť služobnú zbraň, muža zastavili až varovné výstrely. Počas zadržania sa s tým zjavne nechcel zmieriť a túžba odísť do niektorej z krajín Európskej únie bola taká silná, že chcel policajtom znova ujsť. "Tentokrát ho už hraničná polície zastavila so služobným psom," priblížila Tračuk.

Zadržaný muž je 44-ročný obyvateľ Kyjeva, priznal sa k tomu, že chcel iba žiť v krajine, kde nie je vojna. Ponesie zodpovednosť nielen za pokus o narušenie štátnej hranice ale aj za úmyselné neuposlúchnutie príslušníkov pohraničnej služby. Pre jedných je to prvý útek, iní sa pokúšali opustiť Ukrajinu už viackrát.

Napríklad muž z tejto trojice. Ide už o jeho tretí pokus prejsť na Slovensku. Ukrajinská spoločnosť reaguje na nelegálne odchody brancov rôzne - kým jedni chápu, že nie každý má odvahu vziať do ruky zbraň, iní sú presvedčení, že by mali brániť Ukrajinu, pretože teraz tak, ako nikdy predtým im ide o všetko.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy