Zatiahnuté
12°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Útulky sú už na pokraji - nie sú kapacitné priestory. Sťažujú sa na pasivitu štátu
Zdielať na

Útulky sú už na pokraji - nie sú kapacitné priestory. Sťažujú sa na pasivitu štátu

SLOVENSKO / Až 2.300 zvierat čaká v útulkoch na adopcie. Situácia je najhoršia na východe Slovenska. Útulky väčšinou fungujú najmä vďaka podpore od dobrovoľných darcov. Ich prevádzkovatelia sa sťažujú na pasivitu štátu.

Počas lockdownu bol o adopcie enormný záujem. Podľa informácií Slobody zvierat sa v jednom z bratislavských útulkov starali o 2/3 psov a mačiek menej, ako je tomu dnes. Situácia sa otočila. Útulky praskajú vo švíkoch.

Na adopcie čaká 2 300 zvierat. Podľa Slobody zvierat je dôvodom fakt, že na výzvu na systematickú pomoc nezareagoval ani jeden zo štátnych orgánov. "Tá prevencia práve spočíva na spoločných kastráciach. Samozrejme aj vo vybudovaní štátnych karanténnych staníc," uviedla Kristína Devínska, Sloboda zvierat. 

"MPRV SR nemá vyčlenené peniaze na danú aktivitu, opakovane však upozorňuje na potrebu riešiť otázku túlavých a nechcených zvierat v súčinnosti so ZMOS," ozrejmil Andrej Wallner, hovorca ministerstva pôdohospodárstva. 

"No tak to neviem ako by to vyzeralo a možno by bolo dobré, aby tí dobrovoľníci a tie organizácie dali pauzu na istý čas. Čo by potom štát urobil 2 štátne karantény na Slovensku? To je veľmi málo. Štátna karanténa by mala byť minimálne aspoň v každom kraji, keď nie v každom okrese," objasnila Ľubica Kizáková, predsedníčka OZ Pomáhaj a chráň. 

"V oboch štátnych karanténnych staniciach prebieha rekonštrukcia a najbližšie týždne nebudú prijímať zvieratá," dodal Wallner. "Zďaleka nestíhajú kapacitne. To znamená, že opäť musia nastupovať útulky a ktoré sú podporované dobrovoľníkmi, suplujú úlohu štátu," doplnila Devínska.

Pre útulky a karanténne stanice je situácia dlhodobo neudržateľná. Najviac sa obávajú prázdninového obdobia, keď adopcie každoročne stagnujú. "Ľudia si myslia, že nechcem psa, tak ho dám do útulku, lebo proste jednoducho ho už nechcem. Útulok nie je nafukovací, situácia je veľmi kritická a my naozaj sme už koncoch a nevieme, akým spôsobom to riešiť," priblížila Lenka Lisa, veterinárna lekárka.

"Sme museli pristúpiť ku kroku, kedy sme navýšili počet kotercov. Ale donekonečna sa to tiež nedá, pretože tie priestorové máme nejaké obmedzenia," poznamenala Stanislava Rutrichová, asistentka veterinárnej lekárky. 

Najväčší nápor je na východe. V útulku vo Veľkých Kapušanoch čaká na nový domov 400 zvierat odobratých z katastrofálnych podmienok. Náklady na ošetrenie znášajú občianske združenia, no tým to nikto systémovo neprepláca. "Iba z 2 percent daní a z dobrovoľných darov, takže my sme zo štátu nepostrehli žiadnu pod žiadnu podporu," dodala Rutrichová.

"Čím ďalej tým viac som o tom presvedčená, že sa nedá tu robiť nič. A podpora zo štátu nie je ešte, skôr vyhrážky," doplnila na záver Kizáková.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy