Jasno
17°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Sučku našiel okoloidúci v otrasných podmienkach. Prípadom sa zaoberá štátny orgán
Zdielať na

Sučku našiel okoloidúci v otrasných podmienkach. Prípadom sa zaoberá štátny orgán

BANSKÁ BYSTRICA / Neďaleko Banskej Bystrice našiel jeden z obyvateľov mesta sučku plemena stredoázijský ovčiak, ktorá žila v zlých podmienkach. Bola uviazaná na reťazi, bez prístrešku a žila vo vlastných výkaloch. Situáciu sa rozhodol riešiť.

"Som našiel psa na reťazi, bol veľmi zanedbaný, mal zlé podmienky na život, nemal ani prístrešok, ktorý by ho chránil pred dažďom či slnkom" priblížil nálezca sučky. Nálezca zvieraťa sa preto obrátil na príslušný štátny orgán, ktorým je Regionálna veterinárna a potravinová správa.

Jej zamestnanci na mieste následne vykonali kontrolu. "Majiteľovi boli uložené opatrenia na mieste na zlepšenie životných podmienok zvieraťa a tiež mu bola uložená bloková pokuta" vyjadrilo stanovisko RVPS.

"Po ich návšteve už pes nebol na reťazi ale bol zavretý vo voliére, čiže mal už strechu nad hlavou no jeho život sa vlastne zásadne nijako nezlepšil," dodal nálezca sučky. Od augusta 2021 začala prijímať podnety súvisiace s týraním zvierat aj Zelená linka Ministerstva životného prostredia. Spolupracuje na tom s iniciatívou Zvierací ombudsman. Zelená linka je pre verejnosť k dispozícii bezplatne od 8.00 h do 18.00 na telefónnom čísle aj mailovej adrese.

"Ako podstatné vnímame systematické vzdelávanie o ochrane zvierat, ukladanie dostatočných opatrení a v prípade opakovaných porušení aj odobratie zvierat," uviedlo stanovisko Zelená linka Ministerstva ŽP. A práve odobratie zvieraťa by podľa slov nálezcu sučky pre ňu najlepším riešením. "Darmo tam dá RVPS opatrenia majiteľovi, ak tam nebol vzťah k tomu zvieraťu, tak ani po opareniach tam nebude," doplnil na záver nálezca sučky.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy