Polojasno
15°
Bratislava
Viktória
10.5.2024
Otrasný prípad týrania zvierat: Psík mal reťaz vrastenú do krku
Zdielať na

Otrasný prípad týrania zvierat: Psík mal reťaz vrastenú do krku

NOVÉ ZÁMKY / Reťaz vrastená do krku a telo posiate ranami. V takomto hroznom stave našli inšpektori z Linky proti krutosti utýraného psíka. Zviera, ktoré žilo dlho v neľudských podmienkach, zachránili doslova v hodine dvanástej.

Zúbožené zviera sa nachádzalo v jednej z obcí v novozámockom okrese. To, že je v zlom stave, zaregistrovali všímaví ľudia, ktorí ihneď zalarmovali pomoc. "Našli sme psíka vo veľmi katastrofálnom stave, tá reťaz... Evidentne ju mal založenú už od mala, bola zarastená až do podkožia, boli tam prítomné červy a ten pohľad bol naozaj nepríjemný, veľmi zlý," opísala Kristína Devínska zo Slobody zvierat.

Veterinári zviera museli uspať a vrastenú kovovú reťaz okamžite odstrániť. Nebyť pomoci, nasledoval by mimoriadne bolestivý koniec. "Mohla by vrásť ešte hlbšie, už sme to aj párkrát zažili. Reťaz prereže celý krk a to zviera potom umiera v bolestiach. Nevie ani jesť, ani dýchať a zároveň sa zadusí," priblížil veterinár Roman Kučera. Majiteľ psíka je pritom inšpektorom z Linky proti krutosti veľmi dobre známy. Zviera im totiž neodobrali prvýkrát. "Je to už druhý psík, ktorý bol v takto vážnom a zanedbanom stave," potvrdila Devínska.

​Inšpektori už na majiteľa bezbranného psíka podali trestné oznámenie. "Určite musel veľmi trpieť. Tým, že tam zarastá tá reťaz, nie je to otázka dní ani týždňa, ale je to veľmi dlhá doba, diskomfort, bolesť," opísal Kučera. V prípade preukázania viny mu hrozí pobyt za mrežami. "V prípade právoplatného odsúdenia za trestný čin týranie zvierat hrozí trest odňatia slobody až na dva roky," informovala zvieracia ombudsmanka Zuzana Stanová.

Psík sa už aktuálne nachádza v bratislavskom útulku. Dostal meno Tores. Postupne sa zotavuje zo svojich zranení a čaká na nového majiteľa. "Myslím si, že má rovnako aj on čo odovzdať svojmu pánovi, nielen teda celý život prežiť na reťazi," uzavrela Devínska.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy