Zatiahnuté
14°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Definitívna bodka za kauzou nákupu ultrazvukov: Branislav Paška dostane nižší trest
Zdielať na

Definitívna bodka za kauzou nákupu ultrazvukov: Branislav Paška dostane nižší trest

BRATISLAVA / Senát Najvyššieho súdu (NS) SR zmiernil trest Branislavovi Paškovi v kauze nákupu ultrazvukov. Namiesto pôvodných siedmich rokov väzenia dostal za machinácie pri verejnom obstarávaní súhrnný päťročný nepodmienečný trest odňatia slobody. Rozhodnutie je právoplatné. Ide o synovca nebohého expredsedu Národnej rady SR Pavla Pašku.

Celá kauza predražených ultrazvukov sa začala ešte v roku 2013. Branislav Paška mal v Košickej nemocnici pod palcom oddelenie verejného obstarávania. Súťaž ušil tak, že zákazku mohla vyhrať jediná firma, ktorá ju nakoniec aj vyhrala. Škoda sa vyšplhala na viac ako 160 tisíc eur.

Špecializovaný trestný súd ho za to pred dvomi rokmi odsúdil na 7 rokov väzenia. Paška vinu popieral, a tak kauza skončila na Najvyššom súde. "Naše odvolacie námietky sa koncertovali k spôsobu výpočtu spôsobenej škody, resp. prospechu a rovnako k miere participácie obžalovaného na predmetnom verejnom obstarávaní. Predmetné verejné obstarávanie nerealizoval on ako vedúci oddelenia, ale takzvaný externý obstarávač ako odborne spôsobilá osoba," uviedol Sergej Romža, obhajca Branislava Pašku. 

Najvyšší súd ale tejto verzii neuveril. Senát Paškovi prvostupňový rozsudok zrušil a vymeral mu 5 rokov za mrežami vo väznici s minimálnym stupňom stráženia. "S predchádzajúcim rozsudkom prvostupňového súdu som bol viac spokojný. Súd to znížil o celé dva roky, čiastočne to odôvodnil tým, že už uplynulo značná doba 10 rokov od spáchania skutku," priblížil Vasiľ Špirko, prokurátor ÚŠP. 

Synovec nebohého šéfa parlamentu mal problémy so zákonom aj pred pár rokmi. Zviditeľnil sa bitkou na košickej hlavnej ulici, v ktorej bol zapletený spolu s bratmi. Z košického Krajského súdu odchádzal s 3-ročnou podmienkou.

Branislav Paška sa na Najvyššom súde v utorok, 1. augusta, neukázal a dal súhlas, aby sa konalo v jeho neprítomnosti. Ak by na súde bol, putoval by rovno za mreže. Teraz si doma ešte počká na výzvu, kedy a kde má nastúpiť do väzenia. "Podľa mojich vedomostí je môj klient v Košiciach v mieste trvalého bydliska. Nemám vedomosti o tom, aby nemal nastúpiť do výkonu trestu," uviedol Romža.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy