Skoro jasno
25°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Podvod za 300 tisíc eur. Zálohy od klientov vybral, službu ale nedodal
Zdielať na

Podvod za 300 tisíc eur. Zálohy od klientov vybral, službu ale nedodal

TRNAVA / Podnikateľ zo Záhoria, ktorý vlastní zasklievaciu firmu, mal podľa obžaloby podviesť ľudí o približne 300 tisíc eur. So zákazníkmi mal najprv uzavrieť zmluvu, potom vybrať zálohu, ale vo viac ako 130 prípadoch službu nedodal. Nahnevaní klienti preto podali hromadnú obžalobu.

"Ja som sa k nemu dovolať nemohol. Do 30 dní, že mi to vráti, potom bolo 90 dní. Tak mu hovorím, však mi to po troche splácajte, neodpovedal na to nič," priblížil jeden z nahnevaných klientov, ktorý podnikateľovi Slavomírovi ako veľa ďalších s vyhliadkou na zimnú záhradu, pergolu či zasklený balkón zaplatil peniaze v rámci záloh. Tie však doposiaľ nevideli, a ani zrealizovanú prácu na ich dome.

Obžalovaný uvádza ako dôvod meškania najmä pandémiu covidu-19, v rámci ktorej chýbal stavebný materiál. Peniaze, ktoré mu absentovali, odôvodňoval aj takto: "jedna známa bratislavská firma nezaplatila mojej žene odmenu za jeden rok." Slavomírov spis má viac ako 6 tisíc strán. Nesúhlasí s tým, ako je postavená obžaloba a vec chce vrátiť do prípravného konania. Vyšetrovateľ podľa neho nepostupoval podľa Trestného poriadku.

Obžalovaný počas pojednávania povedal, že termín dodania služieb bol iba orientačný a so žiadnym klientom sa na presnom dátume nedohodol. "Nám dlží 10 000 eur, nakoľko sme mali objednanú dosť veľkú pergolu. Potom mojej partnerke vyvolával, že treba to rýchlo uhradiť, aby mohol nakúpiť tovar v tých cenách ako nám sľúbil. Žiadny materiál nekúpil," uviedli poškodení klienti. Podnikateľ Slavomír na súde uviedol, že tržby mu počas pandémie klesli až o 70 percent a prepustiť tak musel až 3/4 zamestnancov.

Hovorí, že na sociálnej sieti vznikla na jeho osobu útočná kampaň. Podvedeným prekážal jeho životný štýl, ktorý prezentoval v online svete. Zatiaľ čo oni čakali na svoje pergoly či zasklenie, on medzitým na sociálnej sieti uverejňoval príspevky z dovoleniek, drahé autá i značkové oblečenie. "Však on má kúpené 150 000 eurové autá, vo Švédsku len vyrobené na zákazku. Ja to vidím, že nedostaneme nič naspäť," uviedol poškodený klient. "Radi by sme sa dočkali tých peňazí, ale to, čo on predvádza... Myslím si, že nemá odkiaľ zobrať tie peniaze. Myslím si, že sú dávno minuté," uviedli poškodení klienti.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy