Zatiahnuté
12°
Bratislava
Roland
9.5.2024
Incident s vulgárnymi záchranármi v sanitke: Žena aj svedok prehovorili
Zdielať na

Incident s vulgárnymi záchranármi v sanitke: Žena aj svedok prehovorili

BRATISLAVA / Otrasný prípad sa mal stať v stredu,12. júla, v nočných hodinách na Kollárovom námestí v Bratislave. 22-ročná žena tvrdí, že jej záchranári vulgárne nadávali a robili si z nej posmešky. Vedenie záchranky ich vypočulo, no stanovisko neposkytlo. Prípadom sa zaoberá aj polícia. Televízii JOJ sa podarilo skontaktovať so svedkom tohto prípadu a zároveň so ženou, ktorá desivý incident podrobne opísala. Celý rozhovor nájdete v článku nižšie.

22-ročná žena z Česka bola na výlete v Bratislave. Keď večer okolo 11-tej vyšla von z hotela na Kollárovom námestí, dostala záchvat, pretože trpí vzácnou neurologickou poruchou. Na pomoc jej prišla záchranka, správanie posádky ale pobúrilo aj okoloidúcich. "Jeden z nich povedal kolegovi, že k****, pomôž mi s tým telesom, ja to nedám. To bolo odporné, hnusné," opísal svedok incidentu. Žena sa prebrala až v sanitke. Jej diagnóza jej umožňuje najprv počuť a až potom rozprávať. "Počas toho, ako som naberala vedomie, som započula záchranárov, ktorí o mne hovorili, že čo budeme robiť s tou tlstou p****. Potom mi jeden zo záchranárov stiahol dole kraťasy, aby ukázal strie, ktoré mám na boku. Ďalej pokračovali s narážkami, že nemám podprsenku, na základe čoho mi jeden z nich nadvihol výstrih, aby sa uistil, že ju naozaj nemám, opísala žena.


Situácia v sanitke mala gradovať

"Počula som tiež, ako jeden hovoril, že čo budeme s ňou robiť, oholíme ju a budeme s ňou mať sex?" pokračovala 22-ročná žena, ktorá máva počas záchvatu kŕče a potrebuje infúziu. Ako sama povedala, v sanitke kanylu nedostala a na jej tele sa objavili modriny. Svedok po chvíli na Kollárovom námestí prechádzal opäť. Na mieste si už všimol aj policajnú hliadku. "Videli sme slečnu, ako stojí dole na Kollárovom námestí pod zastávkou a veľmi hystericky usedavo plakala," opísal. "Policajti, ktorí boli vyslaní na miesto, pri preverení oznámenia nezaznamenali žiadne nevhodné či hrubé správanie posádky RZP voči osobe, ktorej bola poskytovaná prvá pomoc. V uvedenom prípade bude policajtmi OR PZ Bratislava I realizované ďalšie šetrenie vo veci," vysvetlila hovorkyňa KR PZ v Bratislave Jana Šimunková. "Mi to prišlo veľmi až nechutné, že tam stála hliadka štátnej polície a absolútne nijako nezakročili a nemali potrebu to riešiť. Len tak tam postávali, nič neurobili," opísal svedok. Hneď v ten večer podal podnet na Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. "S poukazom na pôsobnosť úradu a zákonné podmienky výkonu dohľadu, úrad neprešetruje námietky na neetické správanie sa zdravotníckych pracovníkov, ktorými sú aj zdravotnícki záchranári," uviedla hovorkyňa Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, Monika Hudecová.

Záchranárov, ktorých sa incident týka, vedenie už vypočulo. Aj oni majú údajne svojich svedkov a momentálne kompletizujú celkový priebeh situácie. Prípadom sa zaoberá aj ministerstvo zdravotníctva, ktoré chce poskytnúť stanovisko k tejto záležitosti až po víkende.

Mladá žena pre televíziu JOJ podrobne opísala desivý incident so záchranármi v sanitke:

Čo sa presne stalo? 

Telefonovala som s kamarátkou a sedela som na lavičke, pretože som bývala v hoteli cez cestu. Zrazu mi prišlo zle, dostala som záchvat a upadla som do bezvedomia. Potom som sa začala prebúdzať až v sanitke. Počas toho, ako som naberala vedomie, som začula záchranárov, ktorí o mne hovorili, že čo budeme robiť s tou tlstou p****. Potom mi jeden zo záchranárov stiahol dole kraťasy, aby ukázal strie, ktoré mám na boku. Ďalej pokračovali s narážkami, že nemám podprsenku, na základe čoho mi jeden z nich nadvihol výstrih, aby sa uistil, že ju naozaj nemám. Počula som tiež, ako jeden hovoril, že čo budeme s ňou robiť, oholíme ju a budeme s ňou mať sex. Potom už po niekoľkých minútach som sa prebudila, bola som schopná nabrať plné vedomie, začala som otvárať oči. Vedela som, čo som počula, bez akéhokoľvek vyšetrenia som bola poslaná bez topánok preč zo sanitky. Záchranár mi povedal, aby som si ich našla pri lavičke, z ktorej ma zobrali.  Vzhľadom na to, že sa mi už tento stav párkrát stal, nikdy sa mi nestalo, že by ma prepustili len takýmto spôsobom. Mávam v dobe záchvatu kŕčovité stavy, no v tú noc mi nebola poskytnutá taká pomoc, ako obvykle. Na druhý deň ráno som vstala na hoteli, cítila som sa celá pomlátená, najmä som pociťovala bolesti v hrudníku, ktoré pretrvávajú doteraz. Samozrejme, bez toho, aby som spadla. Z tej situácie som traumatizovaná, myslím si, že bratislavská záchranná služba zlyhala v mojom prípade úplne. 

Pamätáš si, ako vznikli tie modriny?

Nie. To sa muselo stať v tej chvíli, keď som bola v plnom bezvedomí. To si nepamätám. 

Nedostala si od nich žiadne papiere ani lieky?

Nie. Ja som si kontrolovala aj ruky, či tam neuvidím nejaké vpichy, v prípade, že by mi aspoň merali cukor. Ale nič som nemala, jedine tie modriny na druhý deň ráno.

Takže nemáš žiadnu informáciu, akým spôsobom s tebou manipulovali pri presune do sanitky?

Nie. Vôbec. To, bohužiaľ, neviem.

Bol tam napríklad aj svedok, ktorý sa ťa ujal. Bol tam ešte niekto, s kým si hovorila?

Nie. Ja som s ním hovorila až vtedy, keď som bola zo záchranky prepustená. Dali sme sa do reči, lebo ma videl celú uplakanú. Plakala som na ulici, pretože som nepochopila, čo sa vlastne stalo. On prišiel za mnou a povedal mi, že to celé videl, Ja som ani nevidela, že tam pri mne niekto bol. 

Tí záchranári potom odišli, neriešili nič?

Áno, odišli. Vôbec nič.

Keby si mala možnosť im niečo odkázať, čo by to bolo?

Aby sa zamysleli nad tým, ako konajú s ľuďmi, ktorí naozaj potrebujú pomoc. Pretože ak sa im ich práca nepáči, tak by ju asi nemali robiť. Robí to viac škody ako úžitku. Ešte horšie je to, že hovoríme o ľuďoch, ktorí mi mali pomôcť.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy