Zatiahnuté
15°
Bratislava
Galina
3.5.2024
VIDEO: Horskí záchranári mali rušný víkend. Zásahy len pribúdali
Zdielať na

VIDEO: Horskí záchranári mali rušný víkend. Zásahy len pribúdali

VYSOKÉ TATRY / Vo Vysokých Tatrách počas víkendu zasahovali tri vrtuľníky a horskí profesionáli sa ponáhľali z jednej akcie na druhú. Len v sobotu pomoc záchranárov potrebovalo deväť ľudí. Niektoré zásahy dokonca prebiehali súčasne na rôznych miestach.

Na Slavkovskom štíte a pri Sliezskom dome mali dvaja turisti problém so srdcom. Podozrenie na infarkt. Na Lomnickom štíte skolabovala ďalšia turistka. "Potom sme mali zlomený členok, úraz cyklistu," vyjadril sa Daniel Mahdal, záchranár z HZS Vysoké Tatry. Aj pod Zeleným plesom došlo k zraneniu návštevníka. Z Jahňacieho štítu zas spadla žena. 

V sobotu horským profesionálom výrazne pomohli kolegovia z Leteckej záchrany. Bez nich by boli akcie náročnejšie a ľudia by čakali na pomoc podstatne dlhšie. Nešlo však len o technickú pomoc. Lekár z vrtuľníka sa zraneným venoval priamo v teréne. V nedeľu ráno pomáhali našim záchranárom aj poľskí kolegovia. Z Malého kežmarského štítu dostali dole horolezcov. Počas dňa priletela do Tatier aj letka ministerstva vnútra. 

Vystresovaná mama zavolala na Horskú záchrannú službu, že jej dcéra s kamarátkou sú mimo signál. Celú noc sa s nimi nevedela spojiť. Bála sa toho najhoršieho. Mali sa pohybovať v oblasti Východného železného štítu. Dievčatá sa našli. Ženy neboli zranené. Boli mimo signál a dobre vybavené. 

Vzápätí uviazol Poliak, nevedel zostúpiť. Víkend vo Vysokých Tatrách preveril profesionalitu nielen horských záchranárov. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy