Skoro jasno
21°
Bratislava
Viktória
10.5.2024
Rozdielna cena lístkov na vlak. Môže ju ovplyvniť IP adresa?
Zdielať na

Rozdielna cena lístkov na vlak. Môže ju ovplyvniť IP adresa?

BRATISLAVA / Letná sezóna, výlety a dovolenky sú už v plnom prúde a množstvo cestujúcich využíva vlakovú dopravu. Nielen po Slovensku, ale aj do zahraničia. Problémom je, že pri ceste do zahraničia môžete za rovnakú trasu zaplatiť rôzne sumy. Zisťovali sme preto, či sa niečo podobné môže stať aj pri cestách po Slovensku.

"Lístky na vlak moji kamaráti kupovali za 45,50 eura z Bratislavy do Berlína a za 36,50 eura z Berlína do Bratislavy. Ja som si však lístky kupoval o pár hodín neskôr, kedy mi cena po opätovnom načítaní stránky v priebehu pár minút stúpla zo 45,50 eura na 60 eur a z 36,50 eura na 45,50 eura. Nemohol som tomu uveriť," spomínal divák Michal.

Železničná spoločnosť ponúka nákup lístka, a to viacerými spôsobmi. "Kúpa lístka s ponukou EUROPA EXPRES sa oplatí skôr v predstihu (počet cestovných dokladov je obmedzený, cena závisí od počtu predaných lístkov a aktuálneho dňa), pri EUROPA STANDARD si stačí kúpiť lístok aj na poslednú chvíľu (cena sa nemení kvôli neobmedzenému kontingentu)," vyjadril sa v stanovisku Tomáš Kováč, hovorca ZSSK.

My sme sme si ceny preverili a jasne ukazujú, že:

  • ak by ste cestovať chceli už v najbližší možný deň, za cestu vlakom druhej triedy by ste do Berlína zaplatili 60 eur. Späť do Bratislavy 45 eur. Celkové cestovné náklady by vyšli tak 105 eur aj 50 centov,
  • v prípade, ak si chcete svoju dovolenku naplánovať a kúpiť si spiatočný cestovný lístok napríklad o mesiac či o dva dopredu, za cestu do Berlína zaplatíte 36,50 eura a za tu istú sumu sa dostanete aj naspäť do Bratislavy. V tomto prípade zaplatíte dokopy iba 73 eur.

"Neviem pochopiť, na čo sa ZSSK hrá? Lístok som kupoval aj mojej sestre, ktorej sa mi lístky za rovnakú cenu a na rovnaký dátum ako mojim kamarátom podarilo kúpiť. Tieto lístky som musel kupovať s použitím inej IP adresy a iného webového prehliadača," vyjadril sa divák Michal. Slovenské železnice odmietajú akúkoľvek manipuláciu s cenami cestovných lístkov a situáciu odôvodňujú nasledovne.

"Ponúknutá cena lístkov nesúvisí s IP adresou kupujúceho. Nejde však o manipuláciu s cenou cestovného lístka. Počas procesu nákupu sú stanovené technologické časy – na dokončenie a platbu za cestovný lístok, počas ktorého sa považuje navolený cestovný lístok za predaný (teda použitý, čo sa týka počtu cestovných lístkov v konkrétnej cenovej úrovni)," opísal situáciu hovorca ZSSK. V princípe sa dá povedať, že či kupujete cestovný lístok na vlak, alebo letenku ste na tom rovnako.

"Cena lístkov v rámci vnútroštátnej prepravy je pre jednotlivé segmenty zákazníkov v zásade pevná, stanovená a závislá od vzdialenosti," doplnil Tomáš Kováč. Netreba zabúdať na to, že ak ste držiteľom študentského preukazu, zľava na cestovné vám platí len na území Slovenska.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy