Jasno
16°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Možnosť alternatívnych trestov sa nedostatočne využíva. Novelou by sa to malo zmeniť
Zdielať na

Možnosť alternatívnych trestov sa nedostatočne využíva. Novelou by sa to malo zmeniť

BRATISLAVA / V súvislosti s novelou trestného zákona sa hovorí aj o takzvaných alternatívnych trestoch. Napríklad o treste povinnej práce. Páchatelia si tak môžu väzenie odpracovať. Túto možnosť využívajú na Slovensku aj v súčasnosti, no nie dostatočne. Novelou by sa to malo zmeniť.

Počas výkonu trestu povinnej práce môžu odsúdení pracovať vo verejnom sektore. Napríklad v domovoch dôchodcov, na školách či nemocniciach. S odsúdeným komunikuje probačný úradník. "Získava informácie o ňom aké má zručnosti, schopnosti, vzdelania alebo kurzy. Zváračský, na školách elektrikára," uviedol Vladimír Cehlár, riaditeľ sekcie Restoratívnej justície a probácie MS SR.

Pripraví pre sudcu správu, vďaka ktorej môže posúdiť aký trest je pre páchateľa vhodný. "Najviac boli rizikoví ľudia, ktorí sú závislí, alkoholici. Sudca tým samozrejme nie je viazaný, ale nemám informáciu o tom, že by neakceptoval tieto správy," dodal Cehlár. U našich českých susedov sa však na takéto správy až tak ohľad neberie. "Sú vyžadované často veľmi formálne alebo nie sú vyžadované vôbec a sudca rozhodne na základe vlastného uvažovania," ozrejmila Jana Firstová, Vysoká škola podnikania a práva v Prahe.

Vo výkone trestu povinnej práce sa tak môže ocitnúť aj osoba, ktorá na to nie je zdravotne spôsobilá. "Napríklad môže mať alergiu na prach takáto osoba alebo na slnko, čo sa stretávame," doplnil Cehlár. Tresty môžu mať od 40 do 300 hodín. Odsúdený si ich musí odpracovať do 12 mesiacov odo dňa nariadenia. Po novom by sa ale lehota mala predĺžiť na 18 mesiacov. "Aby to mohol robiť popri zamestnaní, či v sobotu alebo po práci," priblížil Peter Sepeši, štátny tajomník MS SR.

Skúsenosti z Česka poukazujú aj na to, že si odsúdení nechávajú výkon trestu na poslednú chvíľu, čo v praxi spôsobuje problémy. "Napríklad keď sa jedná o nejaké sezónne práce a podobne, tak tí poskytovatelia v tom momente práce nevedia ani ponúknuť," doplnila Firstová. U nás však musí páchateľ zo zákona odpracovať minimálne 20 hodín mesačne. Ak si svoju povinnosť nesplní, hrozí mu pobyt za mrežami. "Ak by nevykonal tak za dve hodiny povinnej práce by mal jeden deň výkonu trestu," ozrejmil Cehlár.

Po novom však štát už k páchateľom taký benevolentný nebude. Ak budú s odsúdeným problémy, môže ísť rovno na polroka za mreže. Aj keď sa alternatívne tresty u nás využívajú, v súčasnosti je jednoduchšie páchateľom uložiť nepodmienečný trest alebo podmienku. Dôvodom je aj nedostatočné personálne obsadenie. "My máme dnes tých pracovníkov veľmi málo, máme ich okolo 80 a navrhuje sa novým zákonom aby ich bolo o 208 viac," doplnil Sepeši. Po novele by sa tak počet alternatívnych trestov mohol zdvojnásobiť.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy