Zatiahnuté
13°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Celá rodina zapletená do lúpeže. Dvaja strážili, žena ukryla peniaze a najstarší kradol
Zdielať na

Celá rodina zapletená do lúpeže. Dvaja strážili, žena ukryla peniaze a najstarší kradol

RIMAVSKÁ SOBOTA / Otec, mama, dvaja súrodenci aj nevesta. Celá rodina mala byť zapletená a pripravovať závažný zločin. Jeden získal informácie, ďalší dvaja strážili okolie, žena ukryla peniaze a najstarší z mužov bol priamo v dome. Ako komplica si so sebou zobral 34-ročného Gabriela. Súd zatiaľ odsúdil iba ich dvoch. Spolu dostali 21 rokov.

Rimavskosobotský sudca uložil trest dvom mužom. Tí ešte koncom minulého roka lúpili v rodinnom dome v Jesenskom. Majitelia boli mimo, doma boli iba 16 a 18-roční tínedžeri, o ktorých sa starali. Počas vyšetrovania ale vysvitlo, že páchateľom mal poskytnúť informácie práve mladší z týchto chlapcov. "Kedy bude rodinný dom prázdny, aby mohlo ku samotnému skutku dôjsť," poznamenala prokurátorka. Nechal aj odomknuté dvere. Sľúbili mu za to 500 eur, nikdy mu ich ale nevyplatili. 15. októbra večer vošli do domu 47-ročný Róbert a 34-ročný Gabriel. "Obidvaja maskovaní v čiernom oblečení, rukaviciach a kuklách na tvárach," priblížil sudca Okresného súdu v Rimavskej Sobote.

Chlapcov zakryli plachtou. Museli prezradiť, kde je trezor s peniazmi. Ten nakoniec lupiči ukradli celý. Zobrali aj zlato a 3 hudobné nástroje. Mladší z páchateľov sa od začiatku priznával, skutok oľutoval a s políciou spolupracoval. Svojej rodine chcel zabezpečiť jedlo, má 6 malých detí. Tvrdil, že netušil, že pôjde o lúpež. "Nahovárali ma na tú krádež. To je pravda. Keby som vedel, že ideme sa lúpiť, ja určite nepôjdem s nimi. Ja dobre poznám veľmi dobre paragrafy. Nemal by som odvahu taký trestný zločin spáchať," povedal obžalovaný Gabriel R.

Starší Róbert, ktorý mal dokonca aj zbraň, celý čas vinu popieral, priznal sa až na súde. V minulosti bol už 13 krát súdne trestaný. Verdikt sudcu znášal veľmi ťažko. "Za to sa odsudzuje obžalovaný Róbert na úhrnný trest odňatia slobody v trvaní 13 rokov," dodal sudca. Gabriel dostal 8 rokov nepodmienečne. Obidvaja si svoje tresty odpykajú v zariadení s najprísnejším – tretím stupňom stráženia. Škodu vo výške viac ako 47-tisíc eur musia zaplatiť spoločne. Poškodeným majiteľom nič nevrátili. Niečo spálili, peniaze zrejme minuli.

"Odcudzené veci, vrátane odcudzených peňazí si zobral k sebe obvinený Robert, aj so svojou rodinou," objasnila obhajkyňa Gabriela R. Tí sú tiež obvinení, stíhajú ich na slobode. Obžalovanému Gabrielovi mali vyplatiť z celého lupu iba 200 eur. "Preto nesúhlasíme s tým, že by mal platiť škodu spoločne a nerozdielne, pretože by to bolo naozaj nespravodlivé," dodala obhajkyňa Gabriela R. Rozhodnutia nie sú právoplatné. Obidvaja obžalovaní sa odvolali.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy