Oblačno
25°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Dve faktúry na jednu kotolňu? Starostka trvá na svojej nevine
Zdielať na

Dve faktúry na jednu kotolňu? Starostka trvá na svojej nevine

NOVÁ KELČA / Starostku obce Nová Kelča odsúdili za subvečný podvod. Súd jej vymeral nepodmienečný 5-ročný trest. Ona trvá na svojej nevine a proti rozsudku sa odvolala. Spor vznikol pre financovanie obecnej kotolne, na ktorú obec žiadala dotáciu z environfondu. Práce však mali byť už rok predtým urobené aj zaplatené.

​Sporné sú faktúry na rekonštrukciu ústredného kúrenia. Kotolňou pri obecnom úrade je vykurovaných viacero obecných budov. Obec v súvislosti s projektom vystavila faktúry na viac ako 120 tisíc eur. 

"Prevažná časť diela tepelného hospodárstva a jeho rekonštrukcie bola vykonaná v roku 2007. Následne v roku 2008 obžalovaná ako starostka obce tieto práce duplicitne fakturovala a žiadala o poskytnutie nenávratného príspevku," vysvetlil prokurátor Viliam Loda. Obžalovaná starostka Novej Mária Telepunová tvrdí, že je nevinná.

Na svojich slovách o nevine trvá starostka obce aj dnes, po viac ako štyroch rokoch. Tvrdí, že rekonštrukcia kotolne bola financovaná z dvoch zdrojov, z úveru a ďalšia časť z poskytnutej dotácie. Počas trvania procesu pred súdom však svoje tvrdenia neobhájila. "Obžalovaná bola uznaná za vinnú zo zločinu subvenčný podvod. Súd jej za to uložil trest odňatia slobody v trvaní 5 rokov nepodmienečne," dodala zastupujúca hovorkyňa súdov v Prešovskom kraji Anna Kolářová.

Rozsudok padol na Okresnom súde vo Vranove nad Topľou. Stále to však nie je definitívny verdikt. Odsúdená starostka podala hneď na mieste odvolanie, a tak rozhodnutie ešte nie je právoplatné."To je prvostupňový súd, ideme ďalej, ja som presvedčená o tom, že som nevinná," dodáva obžalovaná.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy