Oblačno
25°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Svojmu kamarátovi uštedril 100 úderov. Po roku sa postavil pred súd
Zdielať na

Svojmu kamarátovi uštedril 100 úderov. Po roku sa postavil pred súd

PREŠOV/DUBOVICA / Dvaja kamaráti z Dubovice spoločne popíjali, najskôr v krčme a potom v dome jedného z nich. Došlo ale medzi nimi k bitke, po ktorej skončil jeden z mužov v nemocnici. Útočník ho dobil tak surovo, že na následky poranení zomrel.

Po viac ako roku sa muž obžalovaný z obzvlášť závažného zločinu vraždy postavil pred prešovský okresný súd. Hrozí mu až 25-ročné väzenie. Svojmu kamarátovi z dediny, s ktorým spoločne popíjal, mal podľa obžaloby spôsobiť viacnásobné zranenia, na následky ktorých Jozef krátko po prevoze do nemocnice zomrel. "Po predchádzajúcej konzumácii alkoholu s poškodeným v úmysle usmrtiť ho, najmenej 95 až 100-krát ho opakovane udieral do rôznych častí jeho tela," opísal prokurátor Michal Šoltys. "Nepopieram, že som sa s nebohým pobil, že som mu ublížil. No popieram úmysel zabiť ho, popieram právnu kvalifikáciu skutku," vyjadril sa obžalovaný.

​Vzhľadom na rozsah poranení má obžaloba za to, že skutok spáchal závažnejším spôsobom konania. Nebohého Jozefa mal dobiť rôznymi predmetmi. Obžalovaný sa pred súdom bránil so slovami, že Jozef najskôr nožom napadol jeho a on sa pred jeho útokom iba bránil. "Keď sa to vystupňovalo do takého štádia, že išiel na mňa nožom, pichol ma do ruky, ja som nemal inú možnosť, pretože to už som vykrýval útok. Zobral som denko, snažil som sa mu vybiť ten nôž z ruky," opísal obžalovaný Štefan.

Pred súdom vypovedal aj znalec, ktorý potvrdil, že obaja muži, nebohý Jozef aj obžalovaný, boli v čase spáchania skutku v stave ťažkej opitosti. K bitke medzi nimi došlo uprostred noci, keď prišli z krčmy. Jozefovi, ktorý mal vážne zranenia, privolali pomoc až ráno. Na jeho záchranu bolo žiaľ už neskoro. "Otec nebohého si uplatňuje v zmysle zákona nárok vo výške 16 150 eur, čo je 25-násobok platnej minimálnej mzdy," uviedol Pavel Labáth, právny zástupca rodiny nebohého. Na najbližšie pojednávanie, ktoré bude už o mesiac, sú predvolaní ďalší znalci z oblasti psychiatrie a psychológie. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy