Zatiahnuté, dažďové prehánky
13°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Mužovi odmietli vydať duplikát EČV. Chyba v systéme spôsobuje problémy
Zdielať na

Mužovi odmietli vydať duplikát EČV. Chyba v systéme spôsobuje problémy

BRATISLAVA / Pri vydávaní duplikátov evidenčných čísel nastal problém. Môže za to chyba v informačnom systéme, ktorú sa už niekoľko dní snažia odstrániť policajti spolu s dodávateľom softvéru.

"Problém mám taký, že môj vodič stratil evidenčné číslo," povedal Marek Košuda, majiteľ vozidla.

Po strate nasledovala klasická procedúra. Nahlásenie straty na obvodnom oddelení polície, následne žiadosť o vystavenie duplikátu evidenčného čísla na dopravnom inšpektoráte a zaplatenie poplatkov. Duplikáty evidenčných čísel dorazili na klientske centrum približne za týždeň.

"Zostal som v nemom úžase, keď mi povedala kočka na klientskom centre, že nemôže mi vydať duplikáty, lebo nemôže. Aj som ich fyzicky videl," dodal majiteľ vozidla. Podľa našich informácií pracovníčka klientskeho centra nemohla duplikáty vydať pre chybu v softvéri, ktorý neumožňuje priradiť duplikát k jeho autu.

"Tá pani za tým okienkom spravila možné aj nemožné, volala do Banskej Bystrice na podporu, volala do Bratislavy. Nikto jej s tým nevedel pomôcť. Už som telefonoval aj s človekom na policajnom prezídiu, ktorý má na starosti evidenciu vozidiel, a on mi to potvrdil, že sa to nedá. Na probléme pracujú," informoval Marek Košuda.

Chybu v systéme nám potvrdilo aj ministerstvo vnútra. "V informačnom systéme sa vydávanie duplikátov nemenilo a funguje normálne. Ide o problém, ktorý sa týka databáz IS evidencie vozidiel a gestor systému ho rieši v spolupráci s dodávateľom," avizovala hovorkyňa Ministerstva vnútra SR Zuzana Eliášová.

Pán Marek nemusí byť jediný, ktorý má problém so zaregistrovaním do policajných databáz. Ministerstvo nevylúčilo, že takáto situácia môže nastať aj u iných duplikátov.

"Našou maximálnou snahou je eliminovať predmetné riziko," dodala Zuzana Eliášová. "Mne auto stojí, keďže podnikám v autodoprave, nemôžem plniť požiadavky svojich klientov," povedal majiteľ vozidla Marek Košuda.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy