Zatiahnuté
25°
Bratislava
Zina
21.5.2024
Razia na výrobcov anabolík. V 3 štátoch zadržali 19 ľudí a zaistili majetok za 4 milióny eur
Zdielať na

Razia na výrobcov anabolík. V 3 štátoch zadržali 19 ľudí a zaistili majetok za 4 milióny eur

SLOVENSKO/ČESKO / Českí a slovenskí colníci odhalili obrovský medzinárodný gang výrobcov anabolík. Spolu zadržali 19 ľudí z toho piatich Slovákov. Pri raziách zaistili viac ako 100 miliónov českých korún a stovky tisíc tabliet. Ide o najväčšiu akciu v dejinách colnej správy.

​To, čo sa pri raziách podarilo, nebola veľká ryba zachytená v sieti českých, slovenských a poľských colníkov, ale doslova historický obor žralok. "Z pohľadu colnej správy išlo o doposiaľ najväčšiu akciu v oblasti anabolických steroidov v histórii," informoval David Chovanec, zástupca riaditeľa Colnej správy ČR.

Coal - anglický výraz pre uhlie - tak sa volala operácia colníkov, ktorá vyvrcholila v týchto dňoch. Pred dvomi rokmi detektívi narazili na medzinárodný gang, ktorý už desať rokov vyrábal anaboliká, ponúkal ich na internete a rozosielal fanúšikom kulturistiky po celom svete. Zarábal tak stovky miliónov korún. "Najväčšia akcia to bola najmä svojím rozsahom, to znamená množstvom zaistených tabliet, ampuliek, prípravkov na výrobu, anabolík, počtom zadržaných osôb a taktiež objemom zadržaných peňažných prostriedkov," priblížil Chovanec.

Gang peniaze legalizoval cez biele kone, kryptomenové operácie a ukladal ich na účty aj na Slovensku. V putách skončilo 19 ľudí, päť Slovákov už je stíhaných väzobne. "Vyšetrovací tím na Slovensku zadržal 5 osôb, zaistil 8 nehnuteľností, ďalej 14 500 tabliet anabolík, 8205 ampuliek s anabolikami a tiež 105 inzulínových pier," informovala Lada Temňáková, hovorkyňa Colnej správy ČR.

Boli odhalené dve výrobné laboratóriá, státisíce nelegálne vyrobených anabolík v tabletách aj v ampulkách a viac ako 300 kilogramov látok na ich výrobu. Ďalej colníci zabavili dve autá, 8 zbraní aj s nábojmi, počítače notebooky, mobilné telefóny, krpytomenové peňaženky. Českí colníci celú dobu spolupracovali so slovenskou Národnou kriminálnou agentúrou. Hlavným organizátorom gangu hrozí až 12 rokov za mrežami.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy