Oblačno
18°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Hlavy spolužiakov chcel stínať sekerou: Súd rozhodol o 14-ročnom Alexovi
Zdielať na

Hlavy spolužiakov chcel stínať sekerou: Súd rozhodol o 14-ročnom Alexovi

BRATISLAVA/PEZINOK / Chcel spolužiakom a učiteľom postínať hlavy sekerou a vyhodiť ich von oknom. Takýto brutálny útok plánoval iba 14-ročný Alex. Mladík si dnes vypočul od senátu Špecializovaného súdu verdikt. Múry väznice pre mladistvých by mal opustiť už o pár týždňov. Kľúčové boli znalecké posudky.

14-ročný Alex plánoval svoj brutálny útok týždne. Terčom mali byť jeho spolužiaci z ôsmej triedy vrátane pedagógov. Do školy si priniesol v batohu sekeru. Cez veľkú prestávku ju chcel vytiahnuť a zaútočiť. V pláne im mal postínať hlavy, ochutnať z nich a vyhodiť ich nakoniec z okna. "Ja osobne neviem, čo sa s ním deje. On keď má tie migrénové záchvaty, tak sa nevedomky tak správa. Pretože on ani sám nevedel, kde bol, čo sa s ním deje," vysvetlila Alexova mama.

K útoku ale nedošlo. Jeho plán sa prevalil a zasiahla pedagogička. Tá z triedy stihla deti evakuovať. Prípad si prevzala NAKA a mladíka obvinila z úkladnej vraždy v štádiu prípravy. Po ôsmich mesiacoch sa postavil pred súd, kde vyhlásil svoju vinu. Alex senátu povedal, že všetko ľutuje, to čo spravil bola chyba, a že chce viesť riadny život.

Alexovi sa spolužiaci údajne vysmievali

Motív jeho správania mal byť prostý. Spolužiaci a učitelia ho vraj iritovali a vysmievali sa mu. Kľúčovú rolu zohrali v prípade znalci z odboru psychológie a psychiatrie. Tí sa vyjadrili, že najlepšie by bolo, aby ho okamžité umiestnenie na psychiatriu, kde mu vzhľadom na jeho nízky vek pomohli najlepšie. Senát nakoniec Alexovi vymeral 11 mesiacov za mrežami.

"Súčasne mu uložil ochranné liečenie psychiatrické a to ústavnou formou," uviedol prokurátor. Alexovi hrozilo dva až sedem rokov, no zavážilo aj to, že mal znížené ovládacie schopnosti na viac ako 50 percent. Rozsudok v tejto kauze ešte nie je právoplatný. Obžalovaný sa vzdal odvolania no prokurátor si ponechal lehotu. "Vzhľadom na to, že prokurátor navrhoval iba podmienečný trest odňatia slobody, ponechal som si lehotu na rozhodnutie o prípadnom odvolaní," vysvetlil prokurátor.

V praxi to znamená že ak sa prokurátor neodvolá, tak za menej ako tri mesiace by mal Alex opustiť basu pre mladistvých. Jeho kroky by odtiaľ smerovali na psychiatriu do Prešova, kde zostane až kým ho lekári nevyliečia. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy